Special

Politică

Istorie

Gorjul

Patrimoniu

Home » Magazin » Dulceaţă de pepene

Dulceaţă de pepene

Submitted by on 28 July 2009articol citit de 5,394 ori | One Comment
Dificultate: medie | Timp: 3-4 h

Dificultate: medie | Timp: 3-4 h

Ingrediente:
1 kg coji de pepene verde, cântărite după ce au fost fierte în oteţ;
1 kg zahăr;
2 l apă;
zeama de la o lămâie mare (50 ml) sau 100 g glucoză;
vanilie.

Mod de preparare: De la lubeniţe se foloseşte partea albă de la coajă împreună cu o porţiune foarte subţire din miezul rosu, numai de 2-3 mm, coaja verde se îndepărtează. Partea alba se taie în felii lungi cu laţimea de 3-4 cm şi grosimea cât grosimea cojii albe, apoi feliile se taie, pe grosime, în felioare de 1 cm lăţime. Pentru 1 kg jumătate coji fasonate, se pun să fiarbă 2 l apă cu 300 ml oţet de 9 grade. Când apa clocoteşte, se adaugă cojile şi se lasă să fiarbă în clocot, cca o oră sau mai mult, până când acestea capătă un aspect sticlos, transparent. După aceea, se pun în strecurătoare, se limpezesc bine la un jet de apă, se scurg, chiar se presează puţin cu mâna în strecurătoare. Se pun în strecurătoare, apoi se cântăresc. Greutatea cojilor va fi egală cu greutatea zahărului adăugat. Zahărul (1 kg) se dizolvă în 1/2 l apă şi când siropul dă în clocot, se pun cojile de pepene, zeama de lămâie sau glucoza şi vanilia. Se fierb, până când se leagă siropul.
Mentiuni: Dulceaţa se va îngălbeni şi va căpăta gust de caramel.

One Comment »