Ionela, fugită de acasă

Loading

Ionela, fata cu părinţii în puşcărie pentru o palmă de pământ, cu tatăl ce protesta pe stâlp pentru că nu i s-a dat dreptate, a fugit de-acasă, la 14 ani, să se mărite. Părinţii ei l-au reclamat pe  băiatul care le-a luat-o, minor ca şi ea, de întreţinere de relaţii sexuale cu o minoră. De asemenea, oamenii cer autorităţilor ori să le aducă fata acasă, ori să le dea scris că are voie să se mărite, pentru că se tem că vor fii reclamaţi de vecinii cu care se judecă de-o viaţă, că n-au avut grijă de ea.

Părinţii Ionelei îşi vor fata înapoi
Părinţii Ionelei îşi vor fata înapoi

Ionela Ungureanu din Târgu Jiu a devenit vedetă după ce, ani la rând, în calitate de proprietar al unei case situate în strada Luncilor, pentru care părinţii i-au făcut acte, ajunsese să meargă frecvent la instanţă pentru a se judeca cu nişte vecini pentru ”o palmă de pământ” cum scriam cu ceva timp în urmă. Fata ajunsese să cunoască termenii juridici ca un om mare şi în unul din anii trecuţi a ajuns chiar pe posturile naţionale de televiziune, pentru că, în prima zi a anului şcolar, când colegii săi erau pe băncile şcolii, ea mergea la instanţă să-şi susţină cauza. Până acum familia a fost unită şi s-a luptat cu sistemul, ajungându-se ca tatăl, Ion Ungureanu, să se urce pe stâlp, ca să atragă atenţia presei şi a autorităţilor că li se face o nedreptate în lupta cu vecinii, iar în ultimă instanţă părinţii au fost arestaţi, în aceeaşi luptă acerbă pentru pământul din curte. Acum, însă, copilul ajuns vedetă a presei locale şi chiar naţionale se află în conflict cu părinţii pe care i-a susţinut tot timpul. Ea a fugit cu un băiat, când încă nu împlinise 14 ani şi nu mai vrea să meargă la şcoală.

„Vrem semnătură de la poliţie!”
Părinţii Ionelei, Ion Ungureanu şi Ana Bălănescu au făcut plângere la poliţie împotriva lui Vali, un băiat în vârstă de 17 ani din Târgu Jiu, pentru întreţinere de relaţii sexuale cu o minoră, dar spun că nu au primit nici un răspuns. Mai mult, femeia îl acuză pe unul dintre poliţişti că i-ar fi spus că fata are voie să se mărite: ”Mi-a zis domnu Calotă că Ionela are voie să se mărite şi că el nu trebuie să stea după fundul lu fie-mea. Eu i-am cerut să-mi dea scris, dar n-a vrut… Îmi trebuie scris, pentru că eu sunt de acord, dacă ea nu mai vrea şi nu mai vrea să vină acasă, mai ales că i-a spus poliţistu că are voie să se mărite, dar mi-e frică să nu mă reclame vecinii ăştia cu care mă judec că n-am avut grijă de ea. Să-mi dea scris şi eu o las…”

Dosar la instanţă
Văzând că nu primeşte ”scris” de la poliţie, mama Ionelei a făcut dosar la instanţă împotriva băiatului care i-a luat fata. Femeia spune că povestea a început din ianuarie, când bărbatul său era încă în puşcărie, dar la instanţă a apelat abia în iunie, când a văzut că poliţia nu face nimic: ”Ionela a fugit cu el pe la începutul anului. Am sunat la 112, am făcut plângere la poliţie şi la Protecţia Copilului, dar nu am primit nici un răspuns până acum. Până la urmă am aflat unde e, am convins-o de s-a mutat cu Vali cu tot la noi acasă, numai să se ducă la şcoală, dar ea tot nu s-a dus. Ajunsese la 90 de absenţe, cum am primit de la şcoală de la numărul 5 adresă acasă. Acum l-am dat şi în judecată, să vedem cum rămâne”

Varianta fetei
Varianta Ionelei diferă de cea a mamei sale, chiar dacă, pe alocuri sunt ceva interferenţe. Sunată de noi, aceasta de declarat că s-a măritat şi vrea să fie lăsată în pace: ”Eu le-am spus că am voie să mă mărit, că aşa a spus poliţistul, aşa că să mă lase-n pace. De fapt, noi am şi stat la ei, până a venit tata din puşcărie şi pentru că am lipsit câteva ore de la şcoală, că aveam tezele date şi mediile încheiate, tata l-a dat afară din casă pe Vali. Şi atunci am plecat şi eu după el, că e bărbatul meu. N-au vrut să-mi facă nici buletinul, că cică să mă duc la şcoală, dar eu le-am spus că la şcoală nu mă mai duc, că acum sânt femeie măritată şi să mă lase în pace. Eu stau la bunicii lui Vali, că el e plecat în Spania, îmi trimite pachete, aşa că am familia mea, să mă lase în pace…”

”Fapta nu se confirmă”
Surprinzător, contrar declaraţiilor pe care ni le-au dat atât părinţii fetei cât şi ea însăşi, cum că  aceasta s-ar fi măritat, din cercetările făcute de poliţişti rezultă exact pe dos.
Potrivit inspectorului principal Daniel Tică, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, dosarul cauzei a fost soluţionat şi trimis la Parchet cu propunerea de neîncepere a urmăririi penale: ”În urma verificării actelor de la dosar, acesta a fost înaintat la parchet cu propunerea de  neîncepere a urmăririi penale pentru acuzaţia de întreţinere de relaţii sexuale cu un minor, întrucât aceasta nu se confirmă.”  Dosarul se află în cercetare la Parchet, sub numărul 2217/P/2009. Tot la Parchet va ajunge celălalt dosar, cu aceeaşi acuzaţie. Rămâne de văzut ce concluzie vor trage procurorii…