Dezbatere publică la Asociația Obștea A.R.C.

Loading

Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni a organizat duminică, 23.03.2014, dezbatere publică, în cadrul căreia toți membrii care doresc să candideze la funcțiile de conducere, la alegerile care vor avea loc zilele următoare, au avut posibilitatea să-și prezinte planul de management, pentru ca cetățenii cu drept de vot să aleagă în cunoștință de cauză:

Candidații la conducerea Asociației Obștea A.R.C. și-au prezentat ofertele
Candidații la conducerea Asociației Obștea A.R.C. și-au prezentat ofertele

Dumitru Catrinoiu

„Eu îmi depun candidatura la această obște, fiind membru și fiind și pădurar. Scopul meu este de a contribui cât mai mult la partea tehnică, mă refer la partea silvică, unde mă voi ocupa, dacă voi fi ales, de marcările care sunt necesare, deși, am mai spus în adunarea generală trecută, pădurea s-a împuținat. În anul 2016 se va face mergerea în teren, se vor ține două conferințe și eu cred că, în conferința a doua se va aproba să mergem în continuare cu masa lemnoasă. Conducerea asta nouă încearcă să facă ceva și, pentru mine, eu le dau un vot de încredere, prin faptul că au pornit pe drumul cel bun.”

Alexe Duță

„Eu candidez și mi-aș dori să fiu într-un Consiliu de Administrație cu oameni destoinici, care să ia decizii corecte, principiale și obștea asta să iasă din marasmul în care se află la ora acuală. Primul punct pe care l-aș susține în Adunarea Generală și în Consiliul de Administrație este modificarea statutului obștii. Pot să spun cu tărie că dacă nu se schimbă și va merge în continuare pe același sistem, aceasta nu are prea mare viitor. Vă dau exemple: există niște dosare, deci s-a creat, deja, un antecedent, respectiv, o parte din membrii obștii, care au acționat-o în instanță, și-au recîștigat drepturile reale. Mă refer la domnul Costică Tiriplica, am înțeles că mai sunt 18 care au procedat în acest fel și vor mai fi dosare de acest gen. În condițiile în care instanța va da câștig de cauză, dividendele se vor duce la ei, nu se vor mai duce la toată lumea. De asemenea, în statut trebuie să prevedem creerea unei societăți comerciale a obștii, ca să valorificăm mai bine masa lemnoasă. Să creăm fonduri de ajutorare, pentru a se da ajutoare de înmormântare. Eu aș dori să candidez și să fiu în Consiliul de Administrație cu un președinte ca Pârjol și un secretar ca Hașcău, care, chiar dacă cu mici derapaje, au gestionat destul de bine pe această perioadă de trei ani.”

M Gheorghe Hașcău

„Obștea este într-o situație foarte dificilă. Deși s-au dat dividende de 400 de lei pentru niște profituri făcute în perioada anului trecut, aceasta nu înseamnă o revigorare puternică a obștii. Ba, dincontră, înseamnă doar un semnal de revenire, care trebuie susținută, nu prin a lua măsuri de a schimba pe unul și pe altul, că nu ne convine nouă, ci de a lua măsuri de continuitate. Când am venit la conducerea acestei obști, noi nu aveam idee ce ne așteaptă. Aveam doar idei vagi că s-au întâmplat niște lucruri nelalocul lor, dar care s-au dovedit dezastruoase. Dacă după trei ani de zile am reușit să punem pe rol patru dosare penale, nu înseamnă că le-am câștigat. Dosare penale în care sunt inculpați Marius Albă, Mituțoiu, Manasia, Epure, Ciucă Marian, Maxim, Dodoi, Popescu- pădurarul, acești indivizi care au contribuit la dezastru credeți că vor sta cu mâinile în sân? Dacă nu suntem atenți, războiul obștii se va pierde în obște. Sunt intruși o grămadă de indivizi care se dau moșneni, dar nu sunt, au vicii ascunse. Chiar dacă sunt de pregătiri profesionale diferite, sunt unii ingineri, sunt unii avocați, sunt unii profesori. Profesional nimeni nu-i contestă, dar le reproșez viciile ascunse de a face rău. Ce să cred eu despre un candidat pe care mi l-a adus Marius Albă, fiind inginer, fiind profesor. Ce să cred eu? Eu vă spun că, dacă lumea nu se va trezi, la alegerile care vin, obștea se va desființa.”

Gheorghe Făsui

„Eu am depus o cerere pentru a intra ca și consilier în cadrul acestei obști, pentru a ajut la bunul său mers, pentru a contribui la anumite activități silvice, fiind de profesie tehnician silvic. Am prestat munca de tehnician silvic și exploatări forestiere timp de patruzecișicinci de ani, până în prezent. Consider că ar fi nevoie și de un om de talia mea, pentru a da concursul la anumite activități ale obștii. Până acum n-am preas participat la ședințe, pentru că am avut activitatea mea de pădurar la Ocolul Silvic Novaci, dar în vara asta mă voi pensiona și consider că voi avea timp și voi putea să dau tot sprijinul pentru bunul mers al obștii. Ce propuneri am eu, dacă voi fi ales: aș vrea ca masa lemnoasă pusă în valoae să fie gestionată într-un mod serios și transparent, să nu se mai liciteze masă lemnoasă la valori mici. Un alt profit mare îl putem scoate. Avem pepiniera Radoși, care e nefolosită. La ora actială, puieții au ajuns la un preț de 10-12 lei, până la 15 lei. Dacă înființăm un solar pentru a pune sămânță, recoltată de noi din conuri de brad, iar dacă punem cazul că avem 30 de ari,  pe suprafața asta cresc 10.000 de puieți, la 12 lei înseamnă un miliard și ceva. ”

Ion Corobea

„Mi-am depus candidatura pentru a face parte din Consiliul de Administrație și consider că am suficientă experiență și posibilități ca să facem un pic de lumină. Ceea ce cred eu că este foarte important, nici la ora actuală nu se cunoaște numărul membrilor acestei obști, iar problema e de pe timpul vechii conduceri. Pe mine mă îngrijorează și alt aspect. S-a început să se meargă pe activitatea obștii ca și pe o activitate politică, adică să dăm o găleată sau o pereche de cizme, pe ultima sută de metri. Adică, se spunea că se va da 100 de lei, acum am înțeles că se dau 400. Dacă treburile merg în continuare așa, e îngrijorător, dacă consiliul de administrație poate să facă așa. Obștea are în jur de 1000 de membrii, deci dacă se poate trece de la 1 miliard la 4 miliarde chiar așa, e îngrijorător. ”

Ion Itu

„Un singur lucru vreau să spun. Mulți dintre dumneavoastră mă cunosc, știu ce hram port ca meseriaș al satului, eu atât vă promit, că o să mă țin de cuvânt de acum încolo și o să fac tot ce se poate, ca utilajele să meargă, partea mecanică, pentru că eu asta mă pricep cel mai mult. În rest, cu colegii mei care vor fi, le voi acorda tot sprijinul.”

Ioan Lihoacă

„Mi-am depus candidatura ca și consilier, doresc să se respecte statutul, să se respecte drepturile omului, legea și tot ce scrie în statut. Eu am apreciat consiliul care a fost până acum, nu am nimic cu ei, nu am firme, am avut toată stima pentru ei, mi s-a părut că a fost o conducere loială față de oameni. Depun candidatura ca să încercăm să îndreptăm aberațiile și prostiile care s-au făcut înaintea celor care sunt acum la conducere și doresc ca lumea să vină la alegeri, pentru a merge în continuare legea așa cum trebuie să meargă.”

Aurel Manta

„Fac parte din Consiliul de Administrație care încă este la conducere. S-a lucrat mult, numai pentru binele obștii și consider că acest consiliu de administrație merită să fie ales din nou. Am pregătire în domeniul forestier, sunt maistru în economia forestieră. Aș vrea să facem societate comercială, să angajm oameni din obște, ca tot venitul să rămână în obște.”

Dumitru Mihăilă

„Sunt membru și fac parte din consiliul actual. Nu a fost deloc ușor și pe viitor va fi mult mai greu, pentru că se fac numai grupuri și grupulețe. Dacă voi fi ales în continuare, voi participa la toate activitățile obștii, ca și până acum.”

Costică Navlea

Mi-am depus o candidatură de consilier, deși nu am făcut asta niciodată, cun toate că, la înființare, am dat foarte mulți bani. Nu mă pricep la masa forestieră, dar vreau să vorbesc despre contractele de arendă, care au fost luate, acum cinci ani, de un domn de la Pitești de la etajul 8, de unul de la Novaci și altul de la Târgu Jiu și așa mai departe. Un membru al obștii care eram eu, nu e nici un secret, am 35 de hectare arendate, la prețul de atunci, am fost de acord să revin la contract, să cad de acord cu noul consiliu de administrație Sunt un membru al obștii care dețin 500 de oi 12 de vaci, 40 de capre și am în arendă 35 de hectare, iar un numit nu știu care de la etajul 8 din Pitești să aibă 115 hectare, nu știu, vă las pe dumneavoastră să analizați.”

Mihaela Pufan

„Mă bucur că mă aflu în mijlocul acestor oameni destoinici care încearcă să conducă această obște și am depus și eu o candidatură, pe care vreau să mi-o susțin din următoarele motive:     S-au format niște grupuri și grupulețe, care vor să facă codri și codricele această mică obște. Pentru acest lucru am zis s particip, cu cunoștințele mele minime, ca să evităm acest flagel, această șmecherie care ne afundă tot mereu.”

Ion Rădulescu

„Sunt membru al Consiliului de Administrație din actuala conducere. Am mers în teren, la birouri. Am lucrat foarte mult în silvicultură și iubesc foarte mult pădurea. Se constată un pășunat abuziv. Se pășunează în plantații, nu se respectă contractul de arendă, cei care au luat pășunile s-au mulțumit cu banii de la APIA și atât. Referitor la garanție, eu sunt de acord să pun. Dacă electoratul mă va alege, eu voi sprijini în continuare consiliul.”

Viliam Vamvu

„Candidez la funcția de consilier. Mi se par cam mari cheltuielile, dar poate nu este așa. Eu nu vreau să critic actuala conducere, pentru că, dintre toate cele trei de până acum, este cea mai promițătoare. Poate s-au grăbit cu negocierea cu cei care au procese cu noi, mă refer la ciobani, pentru că s-ar fi putut să nu se ajungă la proces, ca să nu se piardă banii de la APIA.”

Pîrjol Dumitru

„Pot spune că acești oameni din actualul consiliu sunt singurii care au avut curaj, în 2011 să iasă în față, să ia problemele în mână și să vadă situația cum e, după care v-au spus-o și dumneavoastră. Ce vă pot spune sigur e că sunt oameni cinstiți, care nu au vrut să fure de la obște. Ce aven moi în proiect, pentru viitor: în anul 2014 vrem să facem plantațiile în regie proprie, să nu mai fie discuții, pentru că toate firmele cu care am colaborat la final vin cu cheltuieli în plus, că au mai făcut lucrări și te trezești în fața unei facturi pe care trebuie să o plătești. Vom lucra cu oameni din obște, pe registrul zilierului care este legal, le vom pune la dispoziție o rulotă pe care o avem și trebuie să mai cumpărăm una, ca să doarmă oamenii în condiții decente; tot pentru viitor, actualul consiliu de administrație a încheiat un precontract cu o firmă de eoliene, din care obștea va avea foarte mult de câștigat, în primul rând un drum de acces în golul de munte și un minim de 4000 de euro/MW/an, puterea instalată nefiind mai mică de 30 de MW, ; suntem în tratative cu Universitatea din Craiova pentru a colabora în scopul atragerii de fonduri europene pentru a face lucrările de cadastrare și alte lucrări care se pot face pe fonduri europene; suntem, de asemenea, în discuții cu o firmă care să valorifice fructele de pădure în colaborare cu noi, să înființeze o fabrică de producere a sucurilor de fructe naturale; mai avem un lucru bun făcut, se acordă despăgubiri pentru funcțiile de protecție a pădurii T1 și T2, fonduri pe care, dacă le ceri oficial ți se respinge cererea, dar putem câștiga pe calea instanțelor de judecată. Noi avem 900 și ceva de hectare aflate în acest regim de protecție, iar probabil în 2015, când se va termina ciclul procesual, obștea va obține de la stat 7-8 miliarde de lei vechi. E mult de umblat, iar cei care vor candida trebuie să se gândească dacă au timpul necesar. Eu îmi voi depune candidatura pentru funcția de președinte, ca garanție materială am mai garantat o dată cu casa, care mi-a ars, depun și garanție morală că voi face tot ce voi putea, pentru binele obștii.”