Special

Politică

Istorie

Gorjul

Patrimoniu

Home » Economic » CEZ devine unicul acţionar în companiile din România

CEZ devine unicul acţionar în companiile din România

Submitted by on 13 October 2009articol citit de 1,803 ori | No Comment

Grupul energetic CEZ a încheiat negocierile cu compania română Electrica S.A. pentru cumpărarea pachetului de acţiuni de 19% din companiile SC CEZ Distribuţie S.A. şi S.C. CEZ Vânzare S.A. la valoarea de 145.36 milioane de euro. În primă fază, CEZ a cumpărat 30% din acţiuni de la Fondul Proprietatea la valoarea de 229.59 milioane de euro. Astfel, CEZ a plătit în total 374.95 milioane de euro pentru un pachet de 49% reprezentând 35.042.054 de acţiuni (10,7 euro per acţiune).
Negocierile au început la sfârşitul lunii iulie 2009, când CEZ si-a exprimat intentia de cumparare a restului de actiuni atât de la Fondul Proprietatea S.A. cât şi de la Electrica S.A., în baza prevederilor contractului de privatizare din anul 2005, când CEZ a achiziţionat cu succes 51% din acţiunile Electrica Oltenia.
În urma tranzacţiilor reuşite atât cu Fondul Proprietatea (această tranzacţie a fost încheiată în cursul săptămânii trecute, CEZ cumpărând de la acesta pachetul de 30% din acţiunile celor două companii menţionate mai sus), cât şi cu Electrica, CEZ a devenit unic acţionar în ambele companii.
În luna martie 2007, conform legislaţiei europene, Electrica Oltenia a fost prima companie pe piaţa de energie electrică din Romania care a implementat unbundling-ul (separarea activităţii de vânzare a energiei electrice de cea de distribuţie, succesoarele fiind CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare).

Comments are closed.