Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj și Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” au comemorat la TârguJiu, în data de 27 ianuarie, „Ziua Internaţională a Holocaustului”, pe locul fostului lagăr de refugiaţi polonezi din timpul celui deal doilea război mondial.
O lecţie despre puterea toleranţei este oricând binevenită, cu atât mai mult, cu cât aceasta se adresează celor tineri prin teme ce pun în dezbatere combaterea discriminării, promovarea respectului şi înţelegerii reciproce. Aceasta a încercat şi Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj care alături de elevi de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” a comemorat la TârguJiu, în data de 27 ianuarie, „Ziua Internaţională a Holocaustului”, pe locul fostului lagăr de refugiaţi polonezi din timpul celui de-al doilea război mondial.
Printre refugiaţii polonezi de la Târgu-Jiu s-au aflat şi foarte mulţi evrei, mărturie a trecerii lor pe aceste meleaguri rămânând un ceas solar şi o rocă de bazalt pe care este săpată silueta unui vultur polonez cu capul întors spre dreapta, cu aripile care, deoparte și alta, sugerează brațele unui sfeșnic cu 7 brațe. În imagologia iudaică, acest candelabru, cu şapte braţe (trei pe laterale și altul în centru), numit Menorah, are conotații sacre. Menorah este emblema oficială a Israelului din 1949.
La Institutul Internațional de Studiere a Holocaustului de la Yad Vashem, din Israel, există astăzi documente (liste și rapoarte) cu privire la evreii români (nu polonezi) aduși în lagărul de la Târgu-Jiu în perioada septembrie 1940 – ianuarie 1941, în timpul regimului legionar, dar și mai târziu, în 1942 și 1943.
Memoria Holocaustului
Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului în urma rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului și se recomandă dezvoltarea de programe educaţionale pentru a încerca să se prevină viitoare acte de genocid. Alegerea zilei de 27 ianuarie este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. În anul 1945, supravieţuitorii lagărului au fost eliberaţi de trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie.
În anul 2004, statul român și-a asumat responsabilitatea Holocaustului din România devenind membru al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Se recomanda țării noastre acceptarea oficială a Holocaustului și a consecințelor sale drept parte a istoriei României; Comemorarea Holocaustului prin stabilirea unei zile naționale (9 octombrie) și prin organizarea de evenimente cu caracter comemorativ; informarea publică prin organizarea de acțiuni cultural-educative ș.a.