Zeci de elevi așteptați la Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”

Loading

Pentru al doilea an consecutiv, Filiala Gorj a Societății de Științe Istorice și Inspectoratul Școlar Județean Gorj,  în colaborare cu Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, organizează Concursul Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc”. Scopul acestui proiect educațional până la urmă este de a readuce în atenția publică monumente legate de trecutul acestor meleaguri. Elevii vor trebui să îmbine imaginile cu textul, pe lângă partea de documentare fiind necesare și cunoștințele digitale.

După ce prima ediție a  Concursului Județean de Istorie ”Monumentele Gorjului vorbesc” s-a bucurat de mare succes, și pentru anul acesta așteptările sunt mari. Manifestarea este dedicată Zilei Naționale a României  iar Gorjul are o mulțime de monumente spre care tinerii își pot îndrepta atenția. Profesorul Cornel Șomîcu, președintele Societății de Științe Istorice Gorj,  ne-a declarat cu acest prilej; ”Potrivit unei statistici întocmită de Ministerul Culturii cu circa două decenii în urmă, Gorjul are peste 500 de monumente istorice, dintre care două treimi sunt monumente de arhitectură. Așa cum am văzut și la prima ediție a acestui concurs, predomină construcțiile bisericești și mai ales cele de lemn, aproape 200 în total. În ediția trecută, ca un exemplu, s-a vorbit despre Biserica de lemn ”Sfinții Arhangheli” din Ceauru-Bălești(1672) sau despre Mânăstirea Tismana(sec XIV) ș.a. Mulțumesc tuturor participanților pentru munca depusă și Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” pentru găzduire și premiere, o constantă din acest punct de vedere în ultimii ani.”

Concurenții trebuie să prezinte un film  de 2 minute în format  AVI, .MPEG., MP4, WMV (Windows Media Video) ș.a., un referat cu informații relevante despre tema aleasă și, bineînțeles, cu susținerea necesară. Există două secțiuni: GIMNAZIU și LICEU. Se acordă trei premii și trei mențiuni la fiecare secțiune, pe lângă premii elevii primind cărți, reviste, DVD-uri acordate de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Fundația Cultural-Științifică ”Gheorghe Magheru”.

Prof. Angelica Necșulea, inspector școlar de specialitate în cadrul I.S. J. Gorj, a spus  cu acest prilej: ”Țin să evidențiez  activitatea colegilor mei care se remarcă și prin activități în afara catedrei. Generațiile tinere trebuie să cunoască trecutul acestor  meleaguri și să păstreze cât mai bine tot ce n-a prăpădit timpul. Faptul că o seamă de instituții își dau mâna pentru o asemenea competiție, de fapt un pretext didactic de a fixa cunoștințele primite la orele de istorie, denotă implicare și dragoste față de trecut. Mulțumiri deosebite, ca de fiecare dată, gazdelor noastre de la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Kilometrul zero al istoriei și culturii gorjene de aproape un veac”.