Vremuri grele pentru presă

Loading

andreea-borcanGuvernanţii sunt optimişti că vom avea parte de un an mai bun din punct de vedere economic, susţinut chiar de o creştere economică modestă. Că va fi sau nu creştere rămâne de văzut dar deocamdată semne rele anul are: şomaj în creştere, firme în faliment sau în cel mai fericit caz în blocaj, bani puţini în general. Dar poate cel mai important semn că lucrurile nu sunt în regulă este închiderea unor ziare centrale şi locale  şi restructurarea altor organe de presă. Şomerii din media devin tot mai numeroşi iar ceea ce este şi mai rău încă nu s-a produs, în sensul că blocajul economic şi impozitul pe drepturile de autor ar putea face şi alte victime.
Nume de tradiţie ale presei scrise au renunţat la ediţia print şi au pus pe liber mulţi ziarişti. De la „Cotidianul” la „Ziua”şi „Gardianul”, toate aceste publicaţii care au făcut epocă suportă consecinţele crizei. Lucrurile stau chiar mai rău în presa locală unde publicaţiile supravieţuiesc cu mari eforturi de la o zi la alta sau altele au intrat în amintire ca „Lupta în Gorj”, „Opinia Olteniei” ş.a. Dacă anul acesta nu se vor estompa efectele crizei, presa scrisă va dispărea practic la nivelul întregii ţări, inclusiv în Gorj unde avem publicaţii săptămânale care apar sporadic sau la zi mare cum se mai spune. Oricum, la acest moment, influenţa presei scrise este  foarte redusă, televiziunea fiind preferata românilor într-o proporţie covârşitoare. Dar trebuie subliniat faptul că dacă instituţiile media au mari probleme, practic întreaga economie a luat-o pe drumul fără întoarcere.
Dacă pe vremea Împuşcatului ne plângeam de cenzura editorială, întâlnită sporadic şi după 1989, acum cenzura economică este atotputernică. Vor rezista doar liderii de audienţă dar care nu sunt în nici un caz o afacere prea profitabilă, în topul naţional al cotidianelor conducând  detaşat „Adevărul” şi „Jurnalul naţional”, ambele cu cărţi şi suplimente fără număr, ambele cu „spate” financiar. În rest ne vom rezuma la încă 2-3 publicaţii cotidiane la nivel naţional, practic pluralismul lipsind cu desăvârşire. La nivel local deja lucrurile se decantează iar unii spun că patru cotidiane sunt un lux care nu ni-l mai putem permite ca judeţ, aşa că rămâne de văzut cine va ceda primul.
Aşa că vremurile grele pentru presă sunt grele pentru noi toţi. Să ne dorim la  început de an să auzim de bine!