În perioada 1 noiembrie- 4 decembrie 2020 2020 ATOS (ASOCIAŢIA TINERILOR OLTENI SOLIDARI) a implementat proiectul “Vrei o comunitate mai bună? VOTEAZĂ”, finanțat de Direcția Județeană pentru Sport si Tineret Dolj .
Proiectul și-a propus creșterea gradului de implicare a tinerilor, inclusiv a celor din mediul rural la buna guvernare din comunitățile lor prin ințelegerea și aplicarea mecanismelor democratice (participarea la procesul electoral, promovarea transparenței decizionale, implicarea cetățenilor în procesul de luare a deciziei)
Din păcate, în România, mai ales în mediul rural tinerii nu sunt incurajati să participe la viata comunității și la procesele decizionale. Dimpotriva, de multe ori adultii și varstnicii din familie incearcă să le impună propria opinie electorală
În comunitatile ținta, copiii si tinerii nu sunt incurajati sa isi exprime liber ideile și li se induce ideea că o singura voce nu se poate face auzită, că votul lor nu contează sau că, oricum, oamenii de rând nu pot schimba nimic în comunitățile în care trăiesc.
Aici, sfaturile bătrânesti “Fii cuminte ” și “Capul plecat sabia nu-l taie!”, care spulberă orice inițiativa a adolescenților și tinerilor constituie educația democratică pe care aceștia o primesc în familie.
Participanții la proiect au fost 20 de tineri din Dolj care au participat la webinarii si la ateliere offline, învatând să comunice mai bine online si offline.
Tinerii au realizat materiale video în care și-au expus cu convingere motivele pe care le-au considerat importante pentru a convinge tânara generație să meargă la vot. Chiar dacă majoritatea mai au câțiva ani până la majorat, au considerat ca foarte importantă pregătirea si informarea corectă in domeniul aplicării mecanismelor democratice, pentru ca, la momentul potrivit, să-și exercite in deplină cunoștință de cauză dreptul și obligația constituțională de a vota.
Ce ar face tinerii dacă ar fi primari în comunitățile lor? Deloc surprinzător, cei mai mulți ar începe cu educația!
“Un prim pas, aș investi în învățământ, pentru ca urmatoarele genrerații să aibă un viitor cat mai bun. Acest lucru insă se va schimba cu timpul. De asemenea, copiii care nu au veniturile necesare pentru a putea veni la școala, trebuie ajutați, trebuie investit în educația copilului.
In al doilea rând, aș încerca sa elimin sau cel puțin să diminuez cât mai mult poluarea, prin achiziționarea aparatelor de reciclare.”
“As moderniza spitalele și școlile si as reface strazile . De asemenea, as moderniza centrul, transformându-l în ceva mai atractiv pentru turiști.”
“Prima schimbare pe care as face-o ar fi renovarea scolilor din orasul nostru. Majoritatea au nevoie de mobilier nou, aparatura noua si chiar profesori mai tineri, care sunt la curent cu metodele de predare care ar trebui puse in aplicare in anul curent.”
“M-aș ocupa mai ales de sistemul de invatamant. As renova majoritatea scolilor din oras si as implementa noi moduri de recreere culturala. As face terenuri si locuri noi pentru sport si recreere.”
“Prima schimbare pe care aș face-o în comunitatea mea ar fi plantarea copacilor în zonele unde vegetația este foarte puțin dezvoltată, precum și dotarea mai multor școli și licee cu echipamente performante.”
“Ca primar as imbunatati infrastructura orasului, as construi mai multe locuri de joaca si parcari, si nu in ultimul rand as imbunatati si as construi mai multe parcuri si spatii verzi.”