În fiecare zi aflăm din presa locală diverse informații despre situația celui mai important agent economic gorjean. Guvernul Orban a aprobat la finele anului trecut un Memorandum cu privire la CEO de unde aflăm că în următorii ani vor dispărea cel puțin patru cariere miniere și patru grupuri energetice pe cărbune. Aceste lucruri se vor petrece controlat dacă CEO nu va intra în faliment în următoarea perioadă după cum anticipează mulți specialiști.
Elaborat de precedentul Guvern, Memorandumul a fost adoptat de Cabinetul Orban în ultimele zile ale anului trecut și cuprinde, pe lângă acordarea unui credit de Trezorerie de 1,2 miliarde de lei, necesar pentru plata certificatelor de emisii pentru anul trecut, și un program de decarbonizare și restructurare. Planul de restructurare presupune închiderea etapizată a patru grupuri energetice în trei termocentrale operate de companie, dar doar după ce vor fi puse în funcțiune, anterior, grupuri pe gaze, și a patru cariere de exploatare a cărbunelui.
Potrivit site-ului e-nergie. Ro, la CET Craiova 2, programul de restructurare vorbește despre închiderea celor două grupuri actuale de câte 150 MW începând cu anul 2025. Aceste capacități vor fi inlocuite cu un bloc energetic de 200 MW în cogenerare pe gaze, pus in funcțiune cu un an mai devreme, în 2024.
La Ișalnița, blocul nr. 8 va fi închis începând cu 2025, iar blocul 7 începând cu 2026. Programul arată că fiecare dintre aceste grupuri vor fi înlocuite cu câte un grup pe gaz, de câte 400 MW. Fiecare va fi pus în funcțiune în anul anterior celui închiderii celui pe cărbune pe care îl înlocuiește, adică în anul 2024, respectiv 2025.
La Turceni, va fi închis un grup de 330 MW, grupul 3, în anul 2025. Asta după ce, în anul 2024 va fi funcțional un grup pe gaze de 400 MW.
Potrivit aceleiași surse, programul de restructurare presupune și închiderea mai multor cariere de exploatare a cărbunelui, în condițiile în care o parte din grupuri vor fi reconvertite pe gaze. Este vorba de patru dintre cele 11 cariere pe care le operează compania, după cum urmează:în 2021 se va închide cariera Rovinari; în 2024 se vor închide carierele Peșteana și Husnicioara; în 2027 se va închide cariera Lupoaia
Complexul Energetic Oltenia(CEO) este al doilea producător de energie electrică din România, după Hidroelectrica, cu o putere instalată disponibilă de 3.240 MW, în patru centrale-Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova 2.