(VIDEO) Specialiști și colaboratori ai Muzeului Județean Gorj, la cursuri în Italia

Loading

Prima mobilitate a proiectului Erasmus+ „Privind spre viitor – un muzeu rezilient și educat”, din cadrul Acțiunii cheie 1, Educația adulților, coordonat de Muzeul Județean Gorj „ Alexandru Ștefulescu”, a avut loc în Italia, în perioada 27 – 31 martie 2023. Astfel, 6 specialiști și colaboratori ai muzeului au participat la cursul „Educație muzeală: artă, incluziune și învățare” organizat de Progetto Crescere din Reggio Emilia.

Cursul a constat în diverse vizite educaționale, întâlniri de lucru și discuții cu reprezentanți ai organizatorilor. Prima locație a fost centrul de regenerare urbană La Polveriera, care este un laborator activ de cultură socială, un loc de reinterpretare și repunere în valoare a patrimoniului cultural. Deținut de primăria orașului Reggio Emilia și creat pe locul fostei garnizoane militare din Al Doilea Război Mondial, La Polveriera, (în românește „Butoiul de pulbere”), este un centru multifuncțional ce include un consorțiu de mai multe cooperative sociale, cu roluri diverse în domeniul educației, asistenței sociale, sau al plasării forței de muncă.

A fost vizitat, de asemenea, Centrul civic din Reggio Emilia, unde s-a discutat despre programele de incluziune în societate a imigranților, persoanelor defavorizate, precum și a bătrânilor.

Collezzione Maramotti, centru de artă contemporană creat prin transformarea unei vechi fabrici a orașului Reggio Emilia în spațiu expozițional modern, a fost, de asemenea, una dintre locațiile vizitate. Aici, participanții au putut observa cum design-ul industrial și arta contemporană se îmbină, pentru a genera plusvaloare socială.

Museo del Tricolore ( în românește Muzeul Tricolorului) care prezintă cele mai importante momente din istoria drapelului italian, a constituit, de asemenea, un exemplu de valorificare a istoriei, pentru specialiștii și colaboratorii Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” ce au participat la prima mobilitate a proiectului. Museo del Tricolore este atașat la Sala Tricolorului, locul unde, pe 7 ianuarie 1797, reprezentanții orașelor libere din Reggio, Modena, Bologna și Ferrara, s-au adunat pentru a proclama Cispadana Republica, alegând tricolorul verde-alb-roșu, care a devenit apoi, în 1848, drapelul național al Italiei. Merită menționat și proiectul ” 90 de artiști pentru un steag”, în cadrul căruia mai mulți artiști italieni prezintă, la Museo del Tricolore, opere de artă inspirate din drapelul național al Italiei.

„Abordarea Reggio Emilia” – aplicată în școli din întreaga lume

Un alt obiectiv important vizitat a fost Centrul Internațional Loris Mallaguzzi, dedicat educației copiilor, elevilor, pedagogilor și adulților. Centrul este specializat în „Abordarea Reggio Emilia”, cunoscută și aplicată în școli din întreaga lume. Participanții au avut ocazia să cunoască conceptul lui Loris Malaguzzi, care pleacă de la ideea că fiecare copil este o ființă curioasă, cu potențial nemărginit, creativă, dornică de explorare, de învățare și capabilă de a observa și de a înțelege lumea într-o sută de feluri. Acesta a conștientizat că, dacă plecăm de la premisa că fiecare copil are un potențial nemărginit, atunci îl vom observa și vom crea acele contexte de învățare prin care potențialul lui să iasă la iveală, să se definească și să se împlinească.

Mari muzee ale Italiei

Programul organizat de Progetto Crescere din Reggio Emilia pentru participanții la prima mobilitate a proiectului Erasmus+ „Privind spre viitor – un muzeu rezilient și educat” a fost completat cu vizitarea de muzee din Reggio Emilia și din Florența, printre care Galeria Uffizi, Galeria Palatină și de Artă Modernă. Acestea adăpostesc lucrări celebre ale celor mai mari artiști plastici ai lumii, printre care Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti și Sandro Botticelli.