A treia mobilitate a proiectului Erasmus+ „Privind spre viitor – un muzeu rezilient și educat”, din cadrul Acțiunii cheie 1, Educația adulților, coordonat de Muzeul Județean Gorj „ Alexandru Ștefulescu”, a avut loc în Cipru, în perioada 16 – 20 octombrie 2023. În cadrul acesteia, 4 specialiști și colaboratori ai muzeului au participat, alături de delegați ai altor țări, la cursul „Utilizarea muzeelor ca resursă în sesiunea de predare și învățare” organizat de F.G.G. EDUculture Center Education LTD.
Cursul a fost structurat, în așa fel încât participanții să obțină informații teoretice despre educația muzeală, dar și să cunoască modul cum se organizează programele de educație muzeală în Cipru. De asemenea, au fost organizate vizite de lucru la mai multe obiective muzeale, în cadrul cărora participanții au avut posibilitatea să ia parte la diverse activități. Ei au aflat de la reprezentanții muzeelor ce tehnici folosesc în programele de educație muzeală, și au avut posibilitatea să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe cu informații despre istoria Ciprului.
Principalele obiective la care au avut loc vizitele de lucru au fost: Situl Arheologic Kourion, Centrul Vechi al orașului Limassol, Castelul Medieval din Limassol, Muzeul „Moara Roșcovelor”, Muzeul de Arheologie din Limassol, Muzeul Teatrului și Grădina Municipală.
Pisica, simbolul Ciprului
Participanții la mobilitate au avut ocazia să cunoască modul cum s-a ajuns ca pisica să fie considerată bun public în Cipru, unde aceasta este venerată. Legenda ei a devenit un important element de patrimoniu imaterial și un vector de educație în ceea ce privește atât protecția animalelor cât și istoria. De asemenea, pisica este un simbol de promovare turistică a țării.
Se spune că 1000 de pisici au fost aduse pe Insula Cipru de Helena, mama Împăratului Constantin cel Mare, în Secolul IV d.Hr.. Ele erau menite să stârpească multitudinea de șerpi veninoși, ce trăiau aici și puneau în pericol viața oamenilor. Localnicii, în semn de mulțumire că au fost izbăviți, au făcut donații pentru a se construi o mânăstire, în care pisicile să fie ocrotite, lăcaș de cult care există și astăzi în Limassol. Totuși, prima prezență a pisicii în Cipru este mult mai veche, dovada aflându-se la Muzeul de Arheologie din Limassol. Participanții la mobilitate au putut vedea osemintele pietrificate ale unei pisici, găsite alături de cele omenești, în mormântul stăpânilor. Mormântul, cu o vechime peste 9500 de ani, este cel mai vechi sit care poate fi asociat acestui animal. De altfel, Ciprul este recunoscut, în întreaga lume, ca fiind Insula Pisicilor.