Scandalul burselor va modifica Legea Învățământului Preuniversitar abia aprobată

Pentru că vorbim de România, țara unde toate lucrurile se fac de mântuială, am aflat în aceste zile cu stupoare că noua Lege a Învățământului Preuniversitar se modifică la nici două luni de la intrarea în vigoare. Datorită scandalului burselor unde elevi cu medii de sub 2.00 vor primi burse de merit, autoritățile vor să schimbe legea. Și nu este prima modificare, au fost și vor mai exista.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat presei: ”Am vazut situatia total anormala prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 sa primeasca burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat in continuare. Am avut o discutie cu doamna ministru Deca si cu sindicatele din invatamant. Speram sa avem cat mai repede o solutie prin care bursa de merit sa reflecte performanta scolara si sa fie o distinctie foarte clara intre bursa de merit si bursele sociale, care au destinatie, in primul si primul rand, pentru a reduce abandonul scolar”, a spus Marcel Ciolacu.

Secretarul de stat Florian Lixandru a spus ca Ministerul Educatiei intentioneaza sa modifice noua Lege a invatamantului preuniversitar pentru a corecta ”anomaliile” din domeniul burselor, de parcă nu tot autoritățile ar purta vina.

„Am discutat la nivelul conducerii ministerului si acest lucru poate fi remediat doar prin modificarea legii. Legea poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta sau printr-o initiativa parlamentara. (…) Noi am solicitat din teritoriu o statistica pe fiecare categorie de bursa, pe fiecare criteriu, sa vedem care este numarul de beneficiari si, in functie de ce vom constata aici, vom propune masuri de remediere. (…) Suntem in analiza, la acest moment colectam datele din teritoriu. Pana luni am dat termen de raportare Inspectoratelor scolare, inclusiv la bursele de merit am cerut o defalcare a acestora pe transe de medii sa vedem pana la ce medie practic s-a putut obtine bursa de merit. (…) Legea este aprobata de Parlament. Noi nu facem decat sa punem in practica ceea ce este scris in lege pentru ca metodologia de acordare a burselor scolare nu face altceva decat sa transpuna in practica ceea ce este prevazut in lege”, a afirmat secretarul de stat.

El a precizat ca exista cazuri in care potrivit actualelor prevederi ale legii invatamantului preuniversitar vor primi burse de merit elevii de clasa a IX-a care au avut note mici la Evaluarea nationala sau care chiar nu au sustinut acest examen.