Vânătoarea, o soluţie anticriză

O agenţie de vânătoare din Italia aduce nobili străini în Gorj, care vin la noi atât pentru vânatul foarte valoros, cât şi pentru frumuseţea şi sălbăticia munţilor noştri. Patronul acesteia, Francesco Altieri, s-a stabilit de patru ani în judeţ, ocupându-se cu mai multe afaceri, dar spune că, în actualele condiţii de criză economică internaţională, cel mai bine merge vânătoarea.

Vânătorii străini sunt însoţiţi în teren de echipe formate din paznici de vânătoare şi gonaci români
Vânătorii străini sunt însoţiţi în teren de echipe formate din paznici de vânătoare şi gonaci români

România are cele mai întinse şi mai bine conservate păduri virgine din Europa temperată , aflându-se, în acelaşi timp, printre cele mai importante din zona temperată a întregii lumi, din punct de vedere biologic. De asemenea, ţara noastră deţine, de mai bine de 50 de ani recordul mondial absolut la trofeul de capră neagră şi a atins, de-a lungul timpului, recorduri mondiale la mai multe specii de vânat, acestea fiind premiate la recunoscute concursuri din întreaga lume. Acestea au fost elementele care l-au determinat pe Francesco Altieri să extindă activitatea agenţiei sale de vânătoare în ţara noastră, iar Gorjul a fost ales drept cartier general, pentru că în nordul judeţului nostru şi în judeţele învecinate există cele mai mari păduri virgine de fag din ţară, care adăpostesc animale sălbatice foarte valoroase, ale căror trofee sunt medaliabile cu aur.

„Adevăraţii vânători preferă sălbăticia”
Pe lângă agenţia de vânătoare ALTIERI TUR, care funcţionază în Italia de zece ani, Francesco a deschis la Târgu Jiu o firmă de exploatare şi prelucrare a lemnului, producând cherestea, pe care o transportă în Italia pentru marii dezvoltatori imobiliari. Cum cererea pe piaţă a scăzut în ultima perioadă, investitorul italian îşi redimensionează acum afacerile, punând pe primul loc agenţia de vânătoare, pentru care are tot mai mulţi clienţi străini. El are contracte cu vânători din Italia, Spania, Africa de Sud, Argentina, Serbia, Muntenegru şi Albania, toţi fiind interesaţi de pădurile virgine din Europa: „Adevăraţii vânători preferă sălbăticia, în primul rând pentru că în pădurile virgine trăiesc piesele valoroase şi apoi pentru că au altă satisfacţie când vânează în condiţii naturale. La noi în Italia e foarte mult vânat, sunt nobili pasionaţi care au domenii proprii de vânătoare ce se întind pe zeci de hectare, dar aceştia nu rezistă tentaţiei de a înfrunta necunoscutul, aşa că vin cu plăcere în România, unde eu mă ocup de  întreaga organizare.”
Animalele sălbatice pe care străinii le pot vâna în pădurile Gorjului sunt ursul, mistreţul, cerbul carpatin, cerbul lopătar, căprioara, ciuta, râsul, pisica sălbatică, cocoşul de munte şi capra neagră, pentru care se eliberează autorizaţii speciale de vânătoare, singurele animale care sunt considerate dăunători pentru că s-au înmulţit foarte mult şi care se pot împuşca în timpul unei vânători dacă sunt întâlnite, fără autorizaţie specială, fiind lupul şi vulpea. Francesco Altieri organizează, însă, vânători cu străini în orice zonă a ţării, atât la patrupede cât şi la păsări.

Preocupări ciudate

Cinci nobili italieni, printre care un conte şi un fiu de conte, au fost anul trecut la mistreţ în munţii Gorjului
Cinci nobili italieni, printre care un conte şi un fiu de conte, au fost anul trecut la mistreţ în munţii Gorjului

Italianul care şi-a stabilit cartierul general la Târgu Jiu nu îşi neglijează nici afacerea din Italia. El deţine acolo o fermă care se întinde pe 20 de hectare de teren, principala activitate a acesteia fiind creşterea fazanilor, în prezent aceasta fiind populată cu 20.000 de păsări, a căror carne e foarte apreciată în Italia.
Deşi călătoreşte în întreaga lume, de câte ori merge în Italia, Francesco găseşte timp şi pentru marea lui pasiune, căutarea de trufe. El are câini special dresaţi pentru asta (a căror valoare de piaţă ajunge până la 10.000 de euro), trufele fiind un fel de ciuperci care cresc la adâncimi de 40 până la 80 de centimetri în pământ, singurii care sunt capabili să le simtă mirosul (în afară de mistreţi) fiind aceste animale. În Italia, căutarea de trufe e o adevărată competiţie, cele albe fiind considerate delicatese, fiind folosite ca şi condimente, dar nu în cantităţi mari, pentru că au calităţi afrodisiace.  Pe acest sezon, care se întinde pe perioada lunilor octombrie- noiembrie- decembrie, Francesco Altieri a descoperit a treia trufă albă ca mărime din Italia. Ea cântăreşte 760 de grame şi valorează în jur de 4-5000 de euro.

img_2425Adevăraţii vânători preferă sălbăticia, în primul rând pentru că în pădurile virgine trăiesc piesele valoroase şi apoi pentru că au altă satisfacţie când vânează în condiţii naturale. La noi în Italia e foarte mult vânat, sunt nobili pasionaţi care au domenii proprii de vânătoare ce se întind pe zeci de hectare, dar aceştia nu rezistă tentaţiei de a înfrunta necunoscutul.
Francesco Altieri