Liga Muncitorilor şi Minerilor ”Miron Cozma” a rememorat marţi, 17 februarie 2009, la Lupeni, evenimentele de acum 10 ani de zile, cunoscute sub numele de ”mineriada de la Stoeneşti”. Aceasta a fost ultima acţiune de amploare a minerilor din istoria contemporană a României, în urma căreia, la Stoeneşti, mai mulţi lideri de sindicat în frunte cu Miron Cozma au fost capturaţi de forţele de ordine. Constantin Creţan abia s-a întors în ţară după participarea, la începutul lunii februarie, la Conferinţa Europeană a Sindicatelor de la Paris.
Liderii acestei organizaţii, în frunte cu Miron Cozma, s-au întâlnit cu foşti mineri, cu simpatizanţi şi cu autorităţile locale, timp de două ore, la sediul Clubului Sindicatelor din Lupeni, pentru a discuta despre evenimentele care au culminat cu arestarea conducătorilor minerilor.
În urmă cu circa un an de zile, Miron Cozma a mai organizat un marş tot la Lupeni, însă participarea a fost mult sub aşteptări. Miron Cozma a fost nemulţumit de slaba prezenţă a celor pe care i-a condus în mineriade şi chiar le-a reproşat acest lucru, după cum aţi putut afla din mass-media.
Ultima acţiune a minerilor a fost, însă, una reuşită, foarte mulţi ortaci sau foşti ortaci răspunzând invitaţiei foştilor lideri ai minerilor Miron Cozma, Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu. Cei prezenţi au putut afla că acţiunea din februarie 1999 nu a fost condusă de Miron Cozma, ci de ortacii săi, care l-au forţat să meargă spre Bucureşti pe un traseu pe care el nu l-a recomandat. Minerii au încercat doar să îşi câştige propriile drepturi şi pentru asta au fost nevoiţi să iasă în stradă.
La ora destăinuirilor, s-a mai aflat că cele două acţiuni minereşti, Costeşti şi Stoeneşti, au fost încurajate chiar de autorităţile din vremea aceea care doreau să convingă FMI-ul şi Banca Mondială să susţină bugetul României aflat în colaps în acel moment.
Miron Cozma a anunţat la Lupeni că a demarat strângerea de semnături pentru Partidul Muncitorilor, existând nuclee de organizare în toate judeţele şi Municipiul Bucureşti. Viitorul lider politic a anunţat că singurul lider de filială este Constantin Creţan, liderul Ligii Muncitorilor şi Defavorizaţilor Social.
În perioada 5-11 februarie 2009, Constantin Creţan s-a aflat în Franţa cu prilejul Conferinţei Europene a Sindicatelor, manifestare organizată anual de Acordul Internaţional al Muncitorilor. Această organizaţie a adoptat, prin intermediul Comitetului Internaţional contra Represiunii, o decizie de anchetare a împrejurărilor în care a murit în închisoare fostul lider sindical Ionel Ciontu. De reţinut, că acest organism va pune la dispoziţia lui Miron Cozma, Constantin Creţan, Dorin Loiş şi Vasile Lupu un avocat, pentru procesul cu statul român de la Strasbourg.