Imn pentru Tudor Vladimirescu, la Padeş

Loading

Filiala Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a participat duminică, 21 iunie 2014, la manifestările prilejuite de împlinirea a 193 de ani de la Revoluţia din 1821 şi comemorarea lui Tudor Vladimirescu, la Padeş. Prin vocea istoricului Gheorghe Nichifor, s-a susţinut nevoia de istorie şi reîntoarcerea la valorile poporului român, printre acestea numărându-se şi personalitatea „marelui pandur”. 

Evenimentul „Imn pentru Tudor Vladimirescu” a debutat, ca în fiecare an, pe Câmpia Soarelui
Evenimentul „Imn pentru Tudor Vladimirescu” a debutat, ca în fiecare an, pe Câmpia Soarelui

Evenimentul intitulat simbolic „Imn pentru Tudor Vladimirescu” – Padeş 2014 a debutat, ca în fiecare an, pe Câmpia Soarelui, în semnal de trompete, în dimineaţa zilei de duminică, 21 iunie 2014, cu primirea oficialităţilor, intonarea Imnului de Stat al României, apoi Imnului Eroilor şi Ceremonialul depunerii de coroane.

Au fost prezente numeroase oficialităţi locale şi judeţene, rostind alocuţiuni evocatoare: primarul comunei Padeş, Mihai Troacă, prefectul judeţului Gorj, Alin Văcaru, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Fiii Gorjului”, Alexandru Păsărin şi preşedintele Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, Gheorghe Nichifor.
Ansamblul profesionist „Doina Gorjului”, alături de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu au prezentat un moment evocator. Evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 193 de ani de la Revoluţia din 1821 i-au reunit și în acest an pe Fiii Gorjului din întreaga ţară.
Prezenţi la manifestare omagială dedicată lui Tudor Vladimirescu, pe Câmpia Soarelui de la Padeș, au fost şi membrii Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, în acest an, alături de aceștia aflându-se și istoricul Nicolae Mischie, mulți ani președinte al S.Ș.I.R. Gorj, iar mai apoi președinte de onoare.

Personalitatea lui Tudor Valdimirescutudor-vladimirescu-2

Despre personalitatea lui Tudor Vladimirescu, prof. dr. Gheorghe Nichifor, preşedintele Filialei Gorj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România ne-a declarat: „Originar din Vladimirii Gorjului, Tudor dobândise experienţă militară, luptând ca voluntar în armata rusă în războiul din anii 1806-1812. După încheierea războiului, s-a angajat atât în activităţi negustoreşti cât şi în cariera administrativă. „Era un bărbat energic, decis şi înzestrat cu spirit de iniţiativă. Capacitatea de comandă şi prestigiul de care se bucura în Oltenia erau temeiuri hotărâtoare de a-i încredinţa conducerea unei mişcării de emancipare a românilor. Iată doar câteva din mărturiile istorice pentru care Tudor Vladimirescu este astăzi în filele cărţilor de istorie cunoscut sub numele de „Domnul Tudor” sau „marele pandur”.