S-au trezit românii?

Loading

Cornel ŞomâcuLa sfârșitul săptămânii trecute a avut loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive din România, țara noastră având în prezent mai puțin de jumătate din suprafața împădurită de acum un sfert de veac. În mai multe orașe din țară au avut loc astfel de mitinguri, semn că românii încep să conștientizeze în ce fundătură ne-au dus politicienii cu interese în exploatările forestiere, prezenți cam în toate partidele care s-au aflat la guvernare în ultimii 25 de ani.
Mobilizarea pe rețelele de socializare s-a făcut destul de ușor, atunci cînd există un mobil veridic românii ies în stradă să protesteze, și cred că protestele au fost grăbite de de gestul președintelui Klaus Iohannis de a retrimite la Parlament legea (noul Cod Silvic) care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie. În România se taie lemn în continuare și fără acte, lucru ce nu a fost stăvilit definitiv nici măcar cu programul ”Radarul Pădurilor” și autoritățile nu pot sau nu vor să întervină.
Situația este cu atât mai gravă-inclusiv pentru România în marea familie europeană- cu cât în țara noastră există jumătate din suprafața totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice avem numai complicități cu beneficiarii despăduririlor abuzive, indiferent de guvernanții postdecembriști. România a ajuns un poligon de încercare pentru experimente păguboase ale companiilor din Uniunea Europeană, poate că și aici stă explicația inacțiunii de care a dat dovadă statul roman în ultimii ani.
Zilele trecute Guvernul a prezentat sinteza unor rapoarte de control redactate în ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier, după o serie de verificări la direcțiile silvice din Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava. Să nu credeți că în Gorj lucrurile ar fi cumva în regulă, dacă privim doar starea de fapt, de la Padeș, Tismana și Peștișani și până la Crasna, Novaci, Baia de Fier, pădurile dispar într-o veselie și cu mare rapiditate. Poate că lucrurile se fac absolut legal, așa spun prin presă reprezentanții Direcției Silvice Gorj, dar avem cel puțin două motive să ne punem întrebări-defrișările ”din greșeală” care au ajuns și în instanță și activitatea de week-end a transportatorilor de lemn, de parcă drujbele ar lucra doar la sfârșit de săptămână.
Poate că protestele publice vor face ce nu au făcut politicienii, Klaus Iohannis a anunțat că această problemă va ajunge în Consiliul Suprem de Apărare a Țării!