Trei clădiri CFR la preţul unei garsoniere

Loading

Trei clădiri din patrimoniul CFR, aflate în Parcul Naţional „Defileul Jiului”, au fost vândute în perioada 2002- 2003, la preţul unei garsoniere, unei firme private. În timp ce administratorul firmei este un om simplu şi dezarmant de sincer, despre care e greu de crezut că a obţinut neajutat o aşa afacere, prin sistem umblă vorba că, de fapt, adevăratul cumpărător ar fi soţul unei foste secretare a lui Miron Mitrea, care era, în acea perioadă, ministru al Transporturilor.

O clădire cu valoare de monument istoric vândută privaţilor aproape degeaba
O clădire cu valoare de monument istoric vândută privaţilor aproape degeaba

O clădire impunătoare aflată în Defileul Jiului, pe partea stângă cum mergi spre Petroşani, imediat după ce treci de Mânăstirea Lainici, e un adevărat mister pentru oricine ajunge în zonă. O culoare fumurie, un pridvor de lemn înnegrit de timp şi nişte geamuri sparte pe care intră, în voie, rugii împleticiţi ce urcă pe pereţi, toate astea lasă impresia unei case bântuite de fantome. După cum spun localnicii a fost construită în 1907, Ministerul Comerţului deschizând aici „vama poştei”. Tot de vamă o ştiu şi oamenii, dar puţini ştiu care e povestea ei.

S-a vândut
Potrivit evidenţelor Primăriei Bumbeşti-Jiu, construcţia (împreună cu alte două anexe) a fost dobândită în  data de 19.11.2002 de firma SC CLUB MERIDIAN 2000 SRL, prin actul de vânzare- cumpărare nr. 6359, acestuia fiindu-i aferent şi un teren de 3706,08 mp. Potrivit actului de vânzare- cumpărare anexat la dosar, Compana Naţională de Căi Ferate SA, prin Regionala CFR Craiova, a vândut toate aceste active cu preţul de 852.489.451 lei (vechi), cu toate că vorbim de o clădire cu subsol, parter şi etaj, cu câte 13 camere pe nivel, la care se adaugă şi cele două anexe. De menţionat şi faptul că în contract apare drept cumpărător o altă firmă, SC MERIDIAN 2002 SRL, care are acelaşi patron ca şi prima, pe Ion Gâlmă, aceasta din urmă înfiinţată în acelaşi an 2002, în care are loc tranzacţia. De menţionat, de asemenea, faptul că firma a fost înfiinţată în Bumbeşti Jiu, localitate de care aparţin clădirile cumpărate, cu toate că, potrivit contractului de vânzare- cumpărare, asociatul unic Ion Gâlmă avea domiciliul în Giurgiu.

Achiziţii de zile mari
Potrivit datelor de la Primăria Bumbeşti Jiu, firma Club Meridian 2000, mai are în proprietate „Clădirea Canton Staţia Lainici” şi ”Clădire Cazartma Lainici”, dobândite în 2003, precum şi un alt teren de 5568,57 mp. Toate acestea arată puterea celui care a făcut cărţile, pentru că, potrivit contractului de vânzare- cumpărare, prima clădire ar fi fost dobândită prin licitaţie deschisă cu strigare, iar în anul următor şi pe următoarele două. Acestea din urmă sunt chiar în regulă, construite mult mai recent, din piatră trainică, fiind locuite, în prezent, de administratorul actual al firmei, sau firmelor, că sunt două, Ion Gâlmă.

Cine-i administratorul
Întrebat cum i-a venit ideea să cumpere de la CFR, Ion I. Gâlmă, care a povestit că, de fapt, firma a făcut-o mai întâi pe numele tatălui său, Ion C Gâlmă, a ţinut să ne asigure că a participat, simplu, la o licitaţie: ”am aflat de licitaţie din ziar, vă arăt, că a apărut şi în Adevărul şi într-un ziar din Craiova, am anunţurile! Nu a reuşit, însă, să explice, cum a făcut el, din Bucureşti şi tatăl său, din Giurgiu, să-şi facă firmă în Bumbeşti Jiu cu câteva luni înainte să apară licitaţia în ziar: „păi, am vrut să venim în Gorj cu afacerile, că tatăl meu e din Scoarţa (localitate aflată la 35 km de Bumbeşti Jiu- n.n.).” Întrebat cu ce se ocupă firma lui de acum şi cum se afla firma din Giurgiu, acesta a replicat: „Facem exploatări forestiere. Iart firma din Giurgiu tot MERIDIAN se numea”.
Nu se ştie cât e adevărat din tot ce a spus omul, care înţelegând, până la urmă că sunt întrebări din partea presei şi a devenit vigilent, întrebându-ne ce vrem să aflăm, dar ceea ce e sigur, e faptul că firma MERIDIAN; indiferent că e 2000 sau 2002, sau că e din Bumbeşti Jiu sau din Giurgiu, nu este cunoscută printre firmele care se ocupă în Gorj cu exploatarea lemnului.

Să fie a lui Mitrea?
Cum calea spre marea afacere a familiei Gâlmă, oameni simpli care nu pre ştiu cum se fac şmecheriile de acest fel, a fost suspect de uşoară, iar preţul de cumpărare a fost la nivelulo unei garsoniere în Târgu Jiu, toată lumea din sistem s-a mirat de unde şi până unde. Neoficial, am primit informaţia că, de fapt, cumpărătorul activelor CFR din Defileul Jiului, zonă devenită parc naţional şi care mai e şi străbătut de un drum european, este, de fapt, Miron Mitrea. Aceleaşi surse spun că, pentru a nu ajunge firul la el, Mitrea a pus să se ocupe de această afacere care poate deveni foarte profitabilă, dacă bătrâna vamă ar fi renovată şi transformată în hotel, de exemplu, pe soţul unei secretare a sa din acea vreme. Care este adevărul, numai organele de anchetă pot afla, sau nici chiar ele, dar povestea e clar cusută cu aţă albă şi miroase de departe a corupţie.