Transalpina, un pericol pe timp de iarnă

Deși autoritățile pun, în fiecare an, pentru sezonul rece, indicatorul „Drum închis”, unii turiști care urcă la Rânca nu pot rezista tentației de a înainta pe Transalpina, mai ales dacă nu au apucat să o parcurgă până acum în ciuda intensei mediatizări. La fel au făcut, zilele trecute, șase turiști care veniseră în stațiune, dar mașina a început să le derapeze din cauza poleiului, pe serpentine, așa că au fost nevoiți să ceară ajutor de urgență.

DN 67C Transalpina este închis dincolo de stațiune Rânca, în sezonul rece
DN 67C Transalpina este închis dincolo de stațiune Rânca, în sezonul rece

Șase turiști din Craiova, dintre care doi sunt copii, au încercat să parcură Transalpina la sfârșitul săptămânii trecute, dar s-au oprin în apropiere de Pasul Urdele și au cerut ajutorul autorităților, sunând la 112. Ei au fost aduși în stațiune de jandarmii montani, dar mașina acestora a fost parcată în locul unde au fost găsiți, aceasta neputând fi coborât din cauza poleiului format pe șosea.

Oficial, „Drum închis”

În perioada noiembrie- aprilie, Transalpina se închide oficial, data exactă urmând a fi stabilită, în fiecare an, în funcție de condițiile meteo. Măsura se ia preventiv, chiar dacă nu ninge, pentru că șoseaua care ajunge din stațiunea Rânca până la Sebeș, în Ardeal, are un tronson periculos în condiții climatice deosebite, între Rânca și Obârșia Lotrului, urcând, în Pasul Urdele, la cea mai înaltă cotă la care ajunge un drum în România (2145 m). Ori, la o astfel de altitudine, vremea este imprevizibilă, pe tot parcursul anului, iar în sezonul rece cu atât mai mult. Este de precizat că lucrările de asfaltare nu sunt terminate, în sensul că nu au fost trasate marcajele, nu au fost instalați parapeții și nici indicatoarele rutiere nu există, așa că tranzitarea zonei în perioade ale anului în care vremea schimbătoare de la munte poate aduce vizibilitate redusă sau carosabil alunecos nu este recomandată. Mai mult, ca și pe Transfăgărășan, drumarii au instalat pe Transalpina indicatorul „Drum închis” la ieșirea din stațiunea Rânca, chiar dacă nu este vorba despre o închidere fizică. După cum atenționează Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public de Salvamont Gorj, dincolo de acel indicator nu se va face deszăpezire și nu se va acționa cu materiale antiderapante, tocmai pentru a nu-i încuraja pe amatorii de senzații tari să se aventureze dincolo de acest punct pe timp de iarnă, zona fiind foarte periculoasă pe carosabil alunecos, din cauza serpentinelor strânse, a drumului în pantă și lipsei parapeților, riscându-se căderea în gol de la foarte mare înălțime.

Salvamontul sau jandarmii montani

Turiștii care, cu toate avertizările, se încăpățânează să urce în perioada în care DN 67C Transalpina este închis mai sus de stațiunea Rânca și sunt surprinși de vremea rea pot suna la 112, la Salvamont Gorj- Baza de Intervenție Rânca, (0253 235 000 sau 0734 889 139), sau la  Postului Montan de Jandarmi Rânca  (0749034668).