Tradițiile și obiceiurile la rang de cinste la Bălești

În perioada 6-8 septembrie 2012, s-a desfăşurat sub egida „Zilelor Comunei Băleşti” cea de-a VI-a ediţie a manifestărilor deja tradiţionale, organizate de Primăria şi Consiliul Local Băleşti, Casa de Cultură Băleşti şi Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti. Manifestările au cuprins lansări de carte, expoziţii de fotografie, concursuri artistice şi sportive, evocări istorice şi spectacole folclorice.

Profesorul Ion Paraschivoiu a revenit la școala pe care a absolvit-o în tinerețe
Profesorul Ion Paraschivoiu a revenit la școala pe care a absolvit-o în tinerețe

Manifestările prilejuite de „Zilele Comunei Băleşti” au debutat joi, 6 septembrie 2012, începând cu orele 12.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local fiind organizată o întâlnire festivă a autorităţilor locale. Au fost prezenţi primarul comunei Băleşti, ing. Aristică Paicu, viceprimarul Mădălin Ungureanu, consilieri locali, prof. Cornel Şomâcu, directorul Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”, alături de alţi fii ai comunei. Prima parte a manifestărilor a continuat pe Baza Sportivă Ceauru cu întreceri sportive, dar şi o festivitate de premiere a campionatului de fotbal, la care au participat tinerii din comună.
Manifestări prilejuite de „Zilele Comunei Băleşti” s-au derulat şi la Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” din Ceauru-Băleşti, acolo unde s-a desfăşurat în după-amiaza aceleiaşi zile o şedinţă festivă a Cercului de Istorie „Antonie Mogoş”, dedicată noului patron spiritual al şcolii. Alături de elevi au participat la eveniment profesorii Cornel Şomâcu şi Andrei Popete care au evocat personalitatea lui Antonie Mogoş, ţăran, sculptor în lemn şi cantor bisericesc, cel care construia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, singura casă gorjenească ce astăzi se află la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric susţinut de interpreţi locali şi cu nelipsitele hore.

Unele din cărțile din programul manifestărilor au fost lansate în cadrul Cercului de Istorie ”Antonie Mogoș
Unele din cărțile din programul manifestărilor au fost lansate în cadrul Cercului de Istorie ”Antonie Mogoș


Lansări de carte şi expoziţii de fotografie

Ziua de vineri, 7 septembrie 2012, a prilejuit locuitorilor comunei Băleşti întâlnirea cu o serie de personalităţi gorjene, istorici, scriitori, cercetători dar şi cu profesorul universitar Ion Paraschivoiu, preşedinte al Academiei Româno-Americane, fiu al satului Ceauru. Doctor inginer în aerodinamică, cu o teză despre o nouă formă de aripă de avion cu geometrie variabilă, distinsul academician a emigrat în Canada, în anul 1976, stabilindu-se la Montréal. Reputat expert în aerodinamica turbinelor eoliene şi în studiul givrajului (depunerii de gheaţă) la avioane, profesorul Paraschivoiu a încântat audienţa cu relatările sale despre anii copilăriei petrecuţi la Ceauru, dar şi cu realizările profesionale ulterioare. În cadrul „Zilelor Comunei Băleşti”, domnia sa a lansat un emoţionant volum de versuri sugestiv intitulat „Dor de ţară”.
Tot la Şcoala Generală Ceauru a avut loc şi dezvelirea plăcii cu noua denumire a instituţiei: Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti, iar tânără Andreea Denisa Vlădulescu, fiică a acestor meleaguri a vernisat expoziţia de fotografie „Izvoare spre cer – Fântâni cu cumpănă din zona Băleşti”. Foarte apreciată de cei prezenţi la vernisaj, expoziţia cuprinde un număr de 23 de lucrări fotografice ce surprind prin ineditul temei abordate. Cele mai numeroase fotografii provin din satul Tămăşeşti, acolo unde se află nu mai puţin de şase astfel de fântâni cu cumpănă, toate funcţionale şi astăzi, dar şi din Băleşti, Ceauru, Corneşti şi Găvăneşti. Ele constituie un veritabil tezaur etnografic al comunei Băleşti – Gorj.
În cadrul „Zilelor Comunei Băleşti” au fost lansate şi două importante lucrări editoriale. Prima, intitulată „45 de ani de învăţământ la Şcoala Generală Ceauru” îi are autori pe istoricul Cornel Şomâcu, actual director al Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş” şi cercetătorul Daniel Cismaşu, fost elev al acestei şcoli. Cartea pune în valoare informaţii de interes atât pentru cei care  îşi îndreaptă cu nostalgie gândul spre anii în care şi-au desfăşurat aici activitatea, cât şi pentru cei care doresc să parcurgă câteva pagini din istoria şi evoluţia învăţământului gorjean. Cea de-a doua lucrare, „Dincă Schileru – o legendă vie a Gorjului”, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, autori istoricii Gheorghe Nichifor, Dorina Nichifor şi Andrei Popete-Pătraşcu, prezintă amplu, în peste 650 de pagini, personalitatea unuia dintre oamenii politici gorjeni de marcă ai sfârşitului de secol XIX, deputatul Dincă Schileru.
În prezenţa a numeroşi iubitori de istorie, elevi şi profesori ai Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”, ai Cercului de istorie cu acelaşi nume, au luat cuvântul autorii celor două lucrări, primarul comunei Băleşti, ing. Aristică Paicu şi domnul viceprimar Mădălin Ungureanu, Dumitru Mălăescu şi alţii.

Cinci costume populare și elevii care le-au purtat au fost premiați la Concursul ”Pe Jaleș în jos…”
Cinci costume populare și elevii care le-au purtat au fost premiați la Concursul ”Pe Jaleș în jos…”

Concursuri şi spectacole folclorice
În după-amiaza aceleiaşi zile, de 7 septembrie 2012, pe Baza Sportivă Ceauru, s-a desfăşurat ce-a de-a doua ediţie a Concursului de costume populare cu participarea tinerilor din comuna Băleşti, „Pe Jaleş în jos…”. Au participat 10 tinere şi tineri ai comunei Băleşti, care au impresionat publicul prezent la manifestare prin eleganţa costumelor populare şi a prezentării acestora. Câştigătoare a concursului a fost desemnată d ecătre membrii juriului, eleva Raluca Cismaşu de la Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş”. Seara a continuat cu un recital al Ansamblului „Brâuleţul” al Casei de Cultură Băleşti, un spectacol de dansuri populare al elevilor de la Şcoala Generală Ceauru, secţie externă a Şcolii Populare de Artă, precum şi un program artistic susţinut  de elevii de la Şcoala Generală Ceauru. Distracţia şi voia bună au continuat alături de interpreţii locali de muzică populară.
Sâmbătă, 8 septembrie 2012, la biserica din Băleşti a fost oficiată o Slujbă religioasă festivă dedicată sărbătorii Naşterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică) şi au fost decernate „Diplome de fidelitate” pentru cetăţenii comunei Băleşti, care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Seara, un spectacol de artificii şi muzică a încheiat cea de-a VI-a ediţie a „Zilelor Comunei Băleşti”.