Taxa de păşunat revine la Târgu Jiu

Loading

După trei ani în care târgujienii au beneficiat de gratuitate pentru păşunatul animalelor, taxa de păşunat revine în municipiul reşedinţă de judeţ al Gorjului, pentru că s-au tăiat subvenţiile şi de Uniunea Europeană şi de la Guvern. Locuitorii oraşului care deţin vaci, cai sau oi se pot consola, totuşi, cu faptul că taxa nu a fost majorată faţă de anii trecuţi, fiind stabilită tot conform Legii 72/2002, ca şi până acum.

Taxa de păşunat se dublează, dacă animalele sunt prinse clandestin la păscut
Taxa de păşunat se dublează, dacă animalele sunt prinse clandestin la păscut

După ce în 2008 şi 2009 Târgu Jiul a beneficiat de acordarea de plăţi directe în cadrul schemelor de sprijin pentru agricultură derulate prin APIA Gorj, pentru întreţinerea păşunilor, începând din acest an taxa de păşunat revine. Asta pentru că, începând cu anul agricol 2010, Consiliul Local Tîrgu Jiu nu a mai depus cerere unică de plată  la APIA Gorj, una din cerinţe fiind ca solocitantul să desfăşoare propria activitate agricolă, respectiv, păşunat cu animale proprii şi cosit în vederea valorificării fânului. Totuşi, în 2010 s-a reuşit acordarea de gratuitate, în continuare, pentru că s-a obţinut o finanţare de la Guvern,  dar începând cu 2011 oamenii vor începe, din nou, să plătească taxa de păşunat, fondurile colectate urmând a fi folosite pentru întreţinerea păşunilor.

Fără porci şi păsări
Potrivit Legii 72/2002, taxa pe cap de animal pentru anul 2011 va fi, după cum urmează: 30 de lei pentru bovine şi cabaline adulte, 15 lei pentru bovine şi cabaline tinere, 10 lei pentru ovine şi caprine adulte şi 5 lei pentru ovine şi caprine tinere. Porcii şi păsările de curte nu au voie să iasă în izlaz. De asemenea, nu e permisă depozitarea de materiale sau realizarea de amenajări sau construcţii pe păşuni, cu execpţia umbrarelor pentru animale, nu este permis păşunatul decât în perioada 15 mai- 20 octombrie şi nu e permisă scoaterea animalelor la păşunat decât după achitarea taxei anuale. Persoanele care vor scoate animalele la păscut fără să achite taxa, vor plăti o amendă egală cu dublul acesteia.

Criza de păşuni crează tensiuni
Primăria Târgu Jiu a fost reclamată la Ministerul Agriculturii că nu a aprobat concesionarea unei părţi din izlazul pentru animale în localitatea componentă Preajba de o familie care a cerut, conform legii, să primească teren în concesiune proporţional cu numărul de animale pe care îl deţine. Primarul Florin Cîrciumar spune, însă, că acest lucru nu e posibli, întrucât at trebui să dea unei singure familii aproape jumătate din suprafaţa păşunii de la Preajba, iar restul locuitorilor care au animale să se înghesuie pe terenul rămas. De altfel, Ordinul 541/2009 prevede că pot fi încheiate contracte de concesionare a păşunilor dacă suprafaţa este excedentară, ori la Târgu Jiu există 483,90 ha păşune, suprafaţa fiind insuficientă pentru numărul de animale ale locuitorilor din municipiul reşedinţă de judeţ.