Sindicatul Liber Cariera Roșiuța în febra alegerilor: Nelu Roșca, favorit în turul II

Loading

Nelu Roșca a hotărât să rupă tăcerea, nemulțumit de acuzațiile care i se aduc
Nelu Roșca a hotărât să rupă tăcerea, nemulțumit de acuzațiile care i se aduc

Nelu Roșca este favorit în „lupta” pentru conducerea Sindicatului Liber Carierea Roșiuța. El va merge în turul II al alegerilor, care va avea loc pe 12 februarie, cu Alexandru Golea. La primul tur de scrutin, care a avut loc pe 5 februarie, rezultatele au fost: Nelu Roşca- 548 voturi, Alexandru Golea- 295 voturi, Claudiu Popescu- 169, Dumitru Paulescu -103, Ion Lăcătuşu- 48, Bebe Tulbă- 37, Sorin Curelea- 6, iar Ion Burnaz- 4 voturi. Deși până acum n-a făcut declarații, Roșca a acordat în exclusivitate un interviu pentru VERTICAL, în urma acuzațiilor care i se aduc, că ar fi câștigat locul I prin presiuni făcute de administrație asupra membrilor de sindicat.
Reporter: Spuneți că doriți alegeri libere la Sindicatul Liber Cariera Roșiuța, deși sunteți acuzat că aveți susținerea administrației, care ar face presiuni asupra membrilor de sindicat să vă voteze.
Nelu Roșca:
Nu numai eu vreau alegeri libere. Oamenii erau nemulțumiți, iar aceste nemulțumiri veneau din spate, în legătură cu modul cum se făceau alegerile. Organizațiile sindicale și activitatea lor sunt reglementate prin propriile statute, cum spune articolul 9 din Constituția României, iar procedura dinainte era prin reprezentanți, care participau la conferințe extraordinare care valida organele de conducere și în felul ăsta se alegea președintele, iar la propuneresa președintelui, membrii delegați validau vicepreședinții și ceilalți membrii din consiliul de coordonare și reprezentanții salariaților pe sectoare de activitate.
O dată cu revenirea domnului Severus Militaru în unitate de pe funcția de deputat, deși dânsul, pe perioada mandatului de deputat a avut și calitatea de președinte de sindicat, au început fierberile. Până în anul 2011 înlocuitorul dumnealui a fost domnul Mihai Popescu. Începând cu noiembrie 2012, în momentul în care am fost propus și desemnat să fiu prim-vicepreședinte al acestei organizații, problemele care reveneau președintelui, conform statutului, mi-au revenit mie ca să le îndeplinesc.
R: Puteți face un istoric al evenimentelor, ca să vedem ce s-a întâmplat și de ce s-a ajuns aici?
N.R.:
În perioada 2008-2012 au fost anumite situații, din punct de vedere economic, iar societatea din care noi făceam parte, SNLO, a avut de trecut câteva hopuri. A fost perioadă de întrerupere de activitate, au fost momente când s-au plătit salariații cu 75% din venituri, au fost situații foarte dificile, când s-au propus concedieri colective, în luna martie- aprilie 2011, dacă rețin foarte bine. Nemulțumirea membrilor sindicatului a fost că domnul Militaru n-a binevoit să dea o mână de sprijin, să încurajeze, să susțină acești oameni, care, în acele momente, erau într-o stare de disperare, ținând cont că își pierdeau locul de muncă. Prima propunere a fost de 140 de oamnei, care să plece din interiorul carierei Roșiuța. Tot la acel moment dumnealui a avut un punct de vedere în biroul executiv, dar nu a ieșit să aibă discuții cu salariații, să le dea încredere și, eventual și alte explicații. Lucrul ăsta mi-a revenit, în lipsa dânsului, mie, iar eu la acel moment am avut poziția ca nimeni de la Cariera Roșiuța să nu plece și au plecat doar 12 persoane, cele care se încadrau pe criteriul de a ieși la pensie și încă două persoane care au dorit, benevol, având alte situații în alte zone ale țării. A fost un moment greu, plus acele perioade de întrerupere. El neimplicându-se în acele momente, oamenii au ținut minte, dar nu au avut curajul să se manifeste. A venit în rândurile membrilor la momentele festive. A venit la sărbătoarea de 25 de ani a carierei, la Ziua Minerului, iar la Ziua Minerului cred că vă amintiți care a fost reacția oaenilor. Este un an și jumătate de atunci.
R.: Ce s-a întâmplat după alegerile parlamentare, când Severus Militaru a pierdut mandatul de deputat?
N.R.:
Acum, o dată cu alegerile din 2012, domnul Militaru, nemaifiind ales din nou ca deputat, pe fondul de nemulțumire de la Roșiuța, Motru, chiar în județ, în țară, oamenii nu l-au mai văzut un om puternic și s-au manifestat. Eu am avut discuții, în fiecare zi, cu oamenii, iar ei au spus, pe la colțuri, prin sala de apel: „Neală (că așa-mi spun prietenii apropiați de la Cariera Roșiuța), nu se mai poate!” Am zis, „măi băieți, trebuie să discutăm. Trebuie respectată legea, trebuie respectat statutul, nu putem să facem în alt fel lucrurile. În momentul în care va veni, vom sta de vorbă.” A venit și momentul în care dânsul a venit și a fost reîncadrat pe postul de inspector social. Am fost acuzat, în acel moment, că am făcut intervenții în sensul acesta. Nu a fost așa ceva. Dânsul a avut contractul suspendat și era normal să revină pe acel post. A simțit, însă, că nu mai este dorit și a găsit o modalitate de a se victimiza în felul acesta, crezând că va atrage mila salariaților și astfel va depăși acest moment. Pe de altă parte, presiunile au venit din partea salariaților, lucru care m-a făcut ca, pe 3 ianuarie 2013, la schimbul I, să ies pe scenă, în fața salariaților, în sala de apel. După discuțiile avute, a fost o singură replică, dată și de salariați- alegeri libere, cu vot uninominal la președinte. Lucrurile au degenerat, domnul Militaru a avut o poziție destul de dură la adresa mea, spunând că, cu agitatori dau lovitură de palat. Lumea a început să râdă, salariații au rămas pe aceeași poziție și a rămas că vor fi aleși liber reprezentanții și organele de conducere ale sindicatelor. S-a făcut consiliul de coordonare, s-a creionat calendarul, propunerea de modificare la statut, pentru că trebuie respectată linia legii. S-a convocat conferința extraordinară, s-au făcut modificările, conferința fiind organul suprem de decizie al sindicatului, astfel că atât președintele cât și reprezentanții urmau să fie aleși prin vot uninominal, reprezentanții nemaifiind numiți, ca până acum, urmând ca președintele să-și aleagă doar biroul executiv, care are ca atribut gestionarea activității organizației.
R: Ne-ați prezentat fazele prin care s-a trecut din 2008 până în prezent, suntem acum la momentul alegerilor și au apărut acuzații la adresa dumneavoastră.
N.R.:
Suntem la momentul alegerilor. Sunt acuzat că sunt susținut de administrație de către contracandidatul și colegul meu Golea Alexandru, cu care urmează să merg în turul II. Pot spune că a fost și rămâne colegul meu, dar nu în conducerea sindicatului în cazul în care eu voi ieși președinte. El nu știe, de fapt, definiția administrației și crede că trebuie să fii haiduc cu administrația, iar asta e o greșeală. Administrația este cea care conduce Complexul Energetic Oltenia la această oră și are reprezentanți în teritoriu. La noi ca reprezentant este directorul,  domnul Râbu, iar cei de la subunități sunt șefi de carieră și vreau să spun că inginerii șefi, șefii de sectoare, adjuncții au și ei calitatea de membri de sindicat în cadrul Sindicatului Liber Cariera Roșiuța. Iar statutul spune că toți membrii au aceleași drepturi și obligații, deci nu putem face diferențieri. Ori, acum, dacă eu am știut să colaborez și cu unii și cu alții e meritul meu și înțelegerea acestor oameni de pe segmentele respective, pentru că, până la urmă, activitatea mi-am desfășurat-o împreună cu ei, iar problemele care au apărut la nivelele inferioare le-am rezolvat tot împreună cu ei și nu a trebuit să ne certăm, am găsit soluții înpreună, la masa negocierilor. Nu cred că trebuie să fiu în conflict mereu cu administrația, de dragul de a fi recunoscut ca lider sindical, ci caut soluții pacifiste.
R.: Pînă la urmă, aproape jumătate dintre oameni v-au susținut, deși voturile s-au împărțit la opt candidați. Ați avut 548 de voturi, aproape cât toți ceilalți la un loc.
N.R.:
Mai aveam nevoie de cincizeci de voturi și aș fi câștigat alegerile din primul tur. Trebuia să am jumătate plus unul, așa că vom merge în turul II.
R.: Acum, problema e dacă ați avut un asemenea număr de voturi pentru că oamenii au înțeles că e corect ce le propuneți dumneavpastră, adică să se stea la masa negocierilor și nu să se meargă cu barda, sau este adevărat ceea ce spun cei care vă acuză, că sunteți susținut de conducere, care ar fi făcut presiuni asupra oamenilor.
N.R.:
Această comisie de alegeri a avut o activitate ireproșabilă și eu nu cred că ar fi fost posibil, indiferent ce presiuni s-ar fi făcut, ca acestea să influențeze alegerile. Omul a intrat în cabină singur și a votat, votul a fost secret. Au fost cabine de vot cu perdeluță, omul a împăturit votul și l-a pus în urnă. Modul de desfășurarea a campaniei a lăsat, însă, de dorit. Eu n-am dat declarații la presă, pentru că nu am vrut să nămolesc această unitate. Am considerat Cariera Roșiuța o a doua familie a mea. Mi-am făcut treaba, am rezolvat problemele membrilor de sindicat, chiar i-am ajutat în probleme sociale, de familie sau de sănătate. Am reușit, împreună cu colegii mei din sindicat, să creăm o armonie, care, din păcate, s-a stricat acum, cu nebunia alegerilor. De altfel, după alegeri, atât conducerea sindicatului cât și cea a administrației au datoria să curețe unitatea de acești abjecți care au nămolit unitatea, ieșind în presă cu tot felul de acuzații. Să nu uităm că această unitate, Cariera Roșiuța, este cea mai de viitor carieră și cred că, în maxim doi ani de zile, va fi etalonul mineritului din România.