Simplificare a Metodologiei de înscriere la ora de Religie

Loading

 

Profesorii de religie și preoții vor preda în continuare această disciplină în școlile gorjene
 

Ministerul Educației Naționale a decis că înscrierea elevilor la ora de Religie să se facă doar odată pentru toată perioada de școlarizare și nu anual ca până acum. A fost un adevărat scandal în media după ce  Curtea Constituțională a decis că Religia nu mai este obligatorie în școli referitor la modul de înscriere a elevilor la aceasta materie. MEN a decis în 2015 ca cei care vor se înscriu anual.

 

Ministerul Educatiei a publicat în 12 martie 2018 în Monitorul Oficial Ordinul nr. 3.218 din 16 februarie 2018 pentru modificarea Metodologiei de organizare a predării disciplinei Religie în învățământul preuniversitar.

Potrivit noii metodologii, părinții care vor ca cei mici să facă ora de Religie la școală depun o cerere care este valabilă pe toata perioada de școlarizare sau până când își schimbă opțiunea. Până acum, părinții care voiau Religie în școală își înscriau copiii anual la această oră.

Noua metodologie stipuleaza următoarele:
Art. 3 – (5) Cererea depusa conform alin. (1) este valabilă pe toata perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea optiunii conform alin. (3).

Vechea metodologie:
Art. 3 – (5) În vederea prefigurării catedrelor, pentru elevii deja înscriși în unitatea de învățământ, cererile menționate la alin. (1) si (3) se depun, de regulă, până la sfârșitul lunii decembrie, pentru anul școlar următor.

Subiectul a devenit de actualitate în 2014. Atunci, Curtea Constitutionala a decis că era neconstituțional articolul din Legea Educației care spunea: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii CCR au argumentat atunci că cel care vrea să facă ceva trebuie să ceară acel lucru, și nu cel care nu vrea.