Serviciul Român de Informaţii: 20 de ani în serviciul ţării

Loading

Evoluţia istorică şi democractică a României după 1989 a produs în mod inevitabil şi transformări în serviciile de informaţii ale statului, angrenate într-un „război tăcut” în apărarea interesului naţional, inclusiv împotriva provocărilor globale: terorism, criminalitate organizată şi informatică, etc. Aşa s-a născut SRI la sfârşitul lunii martie 1990.

iciul Român de Informaţii se află în plin proces de transformare, în scopul furnizării unui „intelligence eficient"

Înfiinţat la 26 martie 1990, prin Decretul nr.181, Serviciul Român de Informaţii, definit ca „instituţie de stat specializată în domeniul culegerii de informaţii privind siguranţa naţională”, îşi desfăşoară activitatea în baza Legii 51/1991 privind siguranţa naţională a României şi Legii 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, acte normative care desprindeau serviciul secret intern de totalitarism şi îi confereau cadrul necesar evoluţiei democratice.
Maturizarea societăţii româneşti, preocuparea de a răspunde profesionist la provocările globale, adaptarea la cerinţele impuse de integrarea României în Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană, a propulsat în cei 20 de ani Serviciul Român de Informaţii ca un furnizor de informaţii/partener extern credibil (fapt relevat de barometrele de opine care-l situează în sondaje după Armată şi Biserică) şi apreciat mai ales prin echidistanţa faţă de zona politicului şi dorinţa de transformare, eficientizare a activităţii, proces accelerat, potrivit site-ului oficial al instituţiei, după 2007.
La 20 de ani de la înfiinţare, Serviciul Român de Informaţii se află în plin proces de transformare, în scopul furnizării unui „intelligence eficient”, şi racordare a instituţiei la comunitatea de informaţii occidentală, demersuri de ce înscriu pe coordonatele definitorii ale unui serviciu de informaţii modern şi flexibil.
Maturizarea instituţiei şi consolidarea democraţiei în România, nevoia de creştere a capabilităţilor S.R.I. a permis aplicarea unui set de măsuri de schimbare instituţională etapizate în cadrul „Viziunii Strategice 2007-2010”, diplomatului George Maior, directorul S.R.I., revenindu-i sarcina de a coordona amplul proces de reformă managerială, debirocratizare, demilitarizare, creştere a nivelului de transparenţă şi a cooperării S.R.I. cu societatea civilă şi mediul academic din România.

Colaborarea cu cetăţeanul
Reconceptualizarea relaţiei insituţie –cetăţean, dezbaterea publică a unor teme privind problematica de securitate, prin intermediul unor programe tematice privind cultura de securitate, acţiuni realizate inclusiv la nivelul judeţului Gorj, realizate în parteneriat cu instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Gorj, Universitatea “Constantin Brâncuşi”, liceele din Tg-Jiu au întrunit aprecierea atât a publicului tânăr căruia i s-a adresat, cât şi a autorităţilor publice şi a mass media.
De asemenea, deschiderea SR.I. către mediul academic şi societatea civilă este una dintre componentele strategiei de comunicare, prin dezvoltarea programelor de dialog/ dezbatere/ training cu mass media în scopul cunoaşterii/ înţelegerii agendei instituţiei pe componentele de interes public, contribuie la promovarea culturii de securitate în sfera societăţii civile, demers apreciat ca un pas important pe linia comunicării cu societatea civilă.
Pentru a stabili reperele dimensiunii de cooperare şi de percepţie asupra transformării Serviciului Român de Informaţii, inclusiv din perspectiva noii filosofii a cooperării dintre producătorii de intelligence şi beneficiarii acesteia, am solicitat opinia unor personalităţi locale care se află în contact cu această zonă în virtutea atribuţiilor profesionale, sau sunt “autorităţi” ale societăţii civile gorjene:
Vasile Liviu Andrei-Prefect: “Aniversăm în această săptămână 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, care parcurge cea mai profundă şi de amploare reformă din ultimii ani. După un proces de ample transformări Serviciul Român de Informaţii este, astăzi, o instituţie matură şi solidă a statului român, adaptată la realităţile unei lumi în continuă schimbare şi demnă de încrederea pe care principalii factori de decizie în stat şi societatea românească i-o acordă.
Prin calitatea profesională, tenacitatea şi eforturile depuse zi de zi de cadrele sale, Serviciul Român de Informaţii a gestionat cu succes provocări dificile, găsind – de fiecare dată – soluţii adecvate pentru problemele atipice cu care s-a confruntat.
În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu doresc să vă mulţumesc pentru colaborarea pe care o avem, abnegaţia şi devotamentul de care aţi dat dovadă şi vă felicit pentru activitatea deloc uşoară, pe care o desfăşuraţi.”
Ion Călinoiu-Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj: „Ziua Serviciului Român de Informaţii îmi oferă prilejul ca, în numele Consiliului Judeţean Gorj şi al meu personal, să salut cu prietenie şi consideraţie toate cadrele Direcţiei Judeţene de Informaţii Gorj.
În aceste momente aniversare adresez sincere felicitări domnului director Cătălin Pieptan şi întregului colectiv care şi-au pus priceperea şi profesionalismul în slujba comunităţii gorjene.
În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, pot spune că am avut un dialog foarte deschis cu conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Gorj a SRI, o instituţie profesionistă şi dedicată susţinerii intereselor naţionale şi strategice ale României şi cetăţenilor săi.
Problemele de securitate naţională ne privesc şi ne afectează pe toţi, prin impactul asupra vieţii economice, sociale şi politice. Sub acest aspect, cultura securităţii trebuie coborâtă la nivelul cetăţeanului, iar responsabilitatea trebuie asumată în egală măsură de autorităţi, sectorul privat şi societatea civilă.
La aniversarea celor 20 de ani de activitate ai SRI urez cadrelor din această structură noi realizări profesionale, multă sănătate şi un Paşte fericit alături de familie, de cei dragi şi apropiaţi.”
Gheorghe Nichifor-directorul Colegiului Naţional “Ecaterina Teodoroiu”, vicepreşedinte Societatea de Ştiinţe Istorice din România: „Mă bucur că am ocazia să vorbesc despre SRI în condiţiile procesului de reformă prin care trece această instituţie în ultimii ani. Ţin să remarc aici, în contextul colaborării pe care o avem la nivelul liceelor din Gorj, dorinţa de înnoire şi de promovare a tinerilor la nivelul acestei instituţii. Deschiderea către societatea civilă îi aduce Serviciului Român de Informaţii o nouă imagine în opinia publică. La mulţi ani SRI!”
Gheorghe Gorun-directorul Colegiului Naţional “Spiru Haret”, deputat de Gorj 1992-1996, fost membru în Comisia de Control a Activităţii SRI: „SRI s-a schimbat mult în bine. Probabil se apropie de ceea ce trebuie să fie un asemenea serviciu într-un stat de drept. Dacă această transformare pozitivă s-a produs/se produce, atunci meritul principal revine actualului director, George Cristian Maior, care a reuşit să se impună la conducerea unei structuri alcătuită din oameni “unşi cu toate alifiile”, apropiindu-se mai mult, de creatorii serviciilor secrete române moderne, Cristescu şi Moruzov(…)Dovadă a schimbării/reformării SRI este şi apariţia revistei “INTELLIGENCE”, la parcurgerea conţinutului articolelor m-a încercat un sentiment de bucurie. Mă încearcă gândul că Serviciul Român de Informaţii începe să semene cu ceea ce îmi doream acum aproape cincisprezece ani. Pot spune că începutul a fost făcut, urmează confirmarea, depinzând de dumneavoastră dacă veţi rămâne la practicile securităţii comuniste sau veţi deveni un serviciu de informaţii profesionist şi respectat de către cetăţenii României şi instituţiile similare din lumea democratică”
Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al judeţului Gorj: „Instituţia destinată siguranţei naţionale cred că a trecut prin multe zbateri după 1990, modernizându-se din mers şi deşi nu am acces la realizările dumnealor, sper că rezultatele sunt unele notabile. Remarc la Gorj discreţia de care dă dovadă această instituţie. Le urez succes celor care lucrează pentru siguranţa cetăţenilor!”
Vasile Vlădoiu, protopop: „La aniversare ţin să felicit această instituţie pentru activitatea depusă în perioada de după 1989, le doresc tuturor celor care trudesc la siguranţa noastră multă sănătate şi succese în activitate.“