În perioada 2-8 mai, Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu s-a alăturat Campaniei Globale pentru Educaţie, un eveniment consemnat la scară mondială la care participă asociaţii şi organizaţii guvernamentale, sindicate şi reprezentanţii societăţii civile. Ediţia din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie, al cărui concept central a fost acela de povestire, şi-a propus să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei accesului la educaţie al femeilor şi fetelor, lansând un apel către toate statele lumii în vederea alocării resurselor necesare, să ia măsurile oportune şi să dea dovadă de sprijin activ, încât femeile şi fetele să aibă şanse egale în domeniul educaţiei, deoarece o fată privată de educaţie este mai expusă unor fenomene şi riscuri cum ar fi : trafic de persoane, căsătorii timpurii, sărăcie.
Din anul 2001, în România, Campania este coordonată de Organizaţia „Salvaţi Copiii“. În principal, Campania Globală pentru Educaţie doreşte să reprezinte un factor de presiune la nivelul liderilor de opinie şi autorităţilor, arătând că este momentul demarării acţiunilor specifice pentru a nu se permite ca o nouă generaţie de copii şi adulţi să nu beneficieze de educaţie.
Ediţia din acest an a Campaniei Globale pentru Educaţie, al cărui concept central a fost acela de povestire, şi-a propus să atragă atenţia opiniei publice asupra importanţei accesului la educaţie al femeilor şi fetelor, lansând un apel către toate statele lumii în vederea alocării resurselor necesare, să ia măsurile oportune şi să dea dovadă de sprijin activ, încât femeile şi fetele să aibă şanse egale în domeniul educaţiei, deoarece o fata privată de educaţie este mai expusă unor fenomene şi riscuri cum ar fi : trafic de persoane, căsătorii timpurii, sărăcie.
Cuvântul de ordine: implicare
Astfel de activităţi s-au desfăşurat în şcoală ,în cadrul orelor de dirigenţie cu participarea reprezentanţilor Organizaţiei „Salvaţi Copiii“, ai judecătoriei Târgu-Jiu (pe probleme de minori şi familie), asistenţi sociali de la Fundaţia Culturală DELTA, cadrelor didactice şi a formatorilor de opinie din mass-media locală.
Elevii , cadrelor didactice implicate în campanie (Raveca Manta, Dănău Rodica, Carmen Preoteasa, Maria Tomoiu, Ionela Manciu, Georgiana Nanu, Grigore Nicoleta şi Petrişor Adina) au realizat eseuri , poezii , prezentându-şi propriile experienţe pentru a demonstra modul în care educaţia sau lipsa accesului la educaţie le-a infuenţat destinele.
Redăm mai jos câteva dintre opiniile unor eleve participante la campanie:
„În general, băieţii sunt trimişi la şcoală, pentru a-şi găsi un loc de muncă, fiindcă mai târziu au nevoie să-şi întreţină familia. Dar nu mereu se întâmplă aşa. O dau exemplu pe mama mea: La şcoală a fost o elevă silitoare, a urmat doar liceul. Acum are un loc de muncă stabil , dar de când tatăl a rămas în şomaj, mama întreţine familia.
De aceea cred că este important ca fetele/femeile să aibă acces la educaţie.” (P.M., elevă în clasa a IX-a)
„O femeie educată ştie ce înseamnă familia, cunoaşte principiile pe care se bazează iubirea, dăruieşte , cu pretenţia de a fi tratată în acelaşi mod…….. Va fi o persoană care are încredere în forţele sale, care îşi acordă locul cuvenit, care ştie foarte bine ce merită. Este aceea femeie care nu ezită nici o clipă să-şi atingă idealurile. Ştie ce îşi doreşte de la viaţă tocmai datorită faptului că este educată”. ( C. C., elevă în clasa a XI-a)
„Nivelul de educaţie influenţează direct şi egalitatea de şanse a femeilor în ceea ce priveşte accesul la muncă. Nivelul scăzut de educaţie expune fetele şi femeile unui risc crescut de a deveni victime ale traficului de fiinţe umane. Noi, fetele şi femeile trebuie să avem în vedere , aşa cum susţinea Nelson Mandela, că „ Educaţia este cea mai puternică armă pe care voi femeile o puteţi folosi pentru a schimba lumea” (P.M.A. , elevă în clasa a IX-a )