O șansă pentru elevii de la ”Magheru” în cariera profesională

Loading

 

 

”Găndește liber” este deviza sub care fiecare școală din vestui  Uniunii Europene își desfășoară activitatea de bază, având în centrul activităților sale nevoile reale de formare ale elevilor în raport cu nevoile pieței muncii. Astfel, elevii sunt învațați că mai important decât memorarea și reproducerea informațiilor este modul în care utilizezi aceste informații, mai ales acum, când accesul la informații este doar la un click distanță de utilizator. Un astfel de exemplu de succes este sistemul educațional portughez, unde elevii sunt implicați în multe proiecte educaționale în cadrul agenților economici sau altor instituții, dezvoltând abilități și competențe în acord cu cerințele pieței de muncă europene. Aceste proiecte au un grad mare de interdisciplinaritate și aplicabilitate practică.

Într-un astfel de proiect a fost implicat si Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu, când în urmă cu 2 ani, printr-un efort comun ale cadrelor didactice ale acestuia si profesori si specialisti portughezi, au redactat cu optional în specialitatea ”Electronica si Automatizări”, a carui continut este parcurs acum de elevii aceluiași liceu târgujian dar predat de către profesori si specialisti portughezi în cadrul unui dintre cele mei renumite centre de formare in domeniul electronică si automatizari din Lisabona. Structura și competențele cursului au fost analizate, dezbătute și îmbunătățite prin participarea a trei profesori ingineri în primăvara acestui an, la activități de tip job shadowing.

În baza programei opționalului, elevii au putut să desfășăare activități de programare și testare a noilor tehnologii aduse pe piață de firme precum Samsung și Huawei .

Astfel, elevii au lucrat cu roboți autonomi și cu drone cu comandă giroscopică, dar și să realizeze diverse aplicații pe platforme de specialitate, ce utilizau software de ultimă generație. De asemenea, elevii au putut să lucreze alături de elevi și specialiști implicați în proictarea și dezvoltarea de roboți care să participe la diferite concursuri și târguri de specialitate.

De un stagiu similar, în doemniul Analizelor chimice de laborator beneficiază și elevi de la domeniul resurselor naturale de la același liceu, aceștia desfășurându-și activitățile în cadrul laboratoarelor Institutului Național Doutor Ricardo Jorge din Lisabona. Aici elevii au avut posibilitate să lucreze cu apartură de ultimă generației, dar și să observe dotarea de excepției a acestuia, cu dispozitive a cărui preț de achiziție variayă între 100000 Euro și 1500000 Euro, majoritatea  fiind obținute cu fonduri europene.

Astfel de activități, în care elevii învață să utilizeze tehnologie de ultimă generație, cresc șansele de inserției pe piața forței de muncă și oferă oportunități de dezvoltare profesională și personală a acestora.