După un sfert de veac de la Revoluție, autoritățile gorjene par să fie conștiente, în sfârșit, de inestimabila moștenire brâncușiană și se pare că există o strategie coerentă ca aceasta să fie pusă la treabă să facă imagine și bani pentru aceste locuri. Ar fi pentru prima dată când gorjenii s-ar dovedi ceva mai înțelepți decât predecesorii lor, contemporani cu marele Brâncuși, care au fost puși la punct chiar de marele sculptor. Există pentru prima dată o șansă să depășim dilentatismul unui poet obscur care ar vrea să aducă rămășițele lui Brâncuși în România și, mai important, să sperăm că ”specialiștii” Primăriei Târgu-Jiu nu vor mai tăbărî cu jetul de apă pe operele de piatră de la Târgu-Jiu, nu de altceva, ci ca să putem arăta ceva străinilor care vor veni la Târgu-Jiu.
Pentru că avem un proiect complex care a început cu inițierea procedurilor de înscriere a ansamblului monumental Calea Eroilor de la Târgu Jiu pe lista patrimoniului mondial al UNESCO și continuă cu Proiectul ”Acasă la Brâncuși”. S-au trezit și autoritățile, cam târziu dar e bine și acum, că Brâncuși nu poate fi înțeles la București sau la Craiova, locuri prin care a trecut, ci în Gorjul natal cu Jiul și Jaleșul, cu mânăstirile și peșterile sale, cu arta popular a lemnului dusă pe culmi nebănuite. Aceasta este țara despre care cred că vorbește și deputatul Victor Ponta în programul electoral, primul candidat care își aduce aminte de România eternă.
Avem acum o Asociație pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Gorj „Acasă la Brâncuși”, un parteneriat public-privat ce are drept scop dezvoltarea durabilă și promovarea turismului din acest județ. De-a Domnul ca acum să fie mai mult decât vorbe frumoase și ”obișnuitele” activități culturale specific mai degrabă vremurilor ante-decembriste. Faptul că acum intră mai multe administrații locale, cea județeană, actori din sfera privată dar și Executivul, ne face să fim optimiști. Acel ”Drum al lui Brâncuși” despre care se vorbește, Hobița-Târgu-Jiu, poate fi axa pe care să se dezvolte tot turismul gorjean.
Ne rămâne dilema și speranța că Brâncuși ne salvează încă odată!