Dacă până nu demult, Cariera Roşiuţa era considerată o “carieră închisă”, în sensul că nu se putea extinde, întrucât nu avea spaţiu de haldare, o dată cu redeschiderea Haldei Ştiucani, Exploatarea de Carieră Roşiuţa aproape a rezolvat această problemă, pentru ca Roşiuţa să poată fi considerată o „carieră deschis”, adică cu posibilitate de extindere. Mai mult, prin aprobarea extinderii perimetrului de licenţă, viaţa acesteia a fost prelungită la 40 de ani de acum înainte. În aceste condiţii, directorul Florentin Gheorghescu, care a acordat, zilele trecute, un interviu săptămânalului VERTICAL, spune că nu poate fi vorba despre disponibilizări de personal, în condiţiile în care, potrivit proiectelor existente, vor fi create noi spaţii de haldare în Halda Bujorăscu, va fi deschisă Halda Potângu şi va fi redeschisă Carierea Ploştina Sud.
Reporter: Până nu demult, deşi funcţiona la parametri optimi, Cariera Roşiuţa era considerată o „carieră închisă”. Care e situaţia, în acest moment?
Florentin Gheorghescu.: Cariera Roşiuţa trece prin momente destul de bune, ne bucurăm că am reuşit să redeschidem Halda Ştiucani, care are o capacitate de producţie de 100 de milioane de mc, avem în perspectivă deschiderea Haldei Potângu, care va fi o punte de legătură între cariera Roşiuţa şi viitoarea Carieră Ploştina Sud, aceasta din urmă putând să absoarbă forţa de muncă de la subteran. Pe viitor, datorită faptului că timpul de viaţă al carierei, conform planului de dezvoltare şi perimetrului de licenţă extins, este de aproximativ 40 de ani, ne gândim, în continuare, la redeschiderea Haldei Bujorăscu. Pentru aceasta, ca şi probleme, trebuie să vedem dacă găsim soluţii şi, bineînţeles, dacă avem bani, să putem să facem devierea Drumului Naţional 67 şi tăierea unei cantităţi importante de pădure. Dacă reuşim să facem acest lucru, problema spaţiilor de depozitare a sterilului în Roşiuţa va fi rezolvată.
R.: Proiecte pe termen scurt?
F.G.: Acum, pe termen scurt, am reuşit să facem un circuit nou pentru transportul sterilului şi mă refer la varianta de circuit pe exteriorul carierei, sterilul ducându-se în halda exterioară pentru noi, interioară pentru colegii de la Lupoaia.
R.: Care este concepţia personalului, având în vedere că lucraţi în economia de piaţă?
F.G.: Ca şi personal, ne mândrim cu cei 1259 de oameni pe care-i avem. Sunt oameni care au înţeles că de acum încolo singura soluţie este competiţia. Sunt oameni care, în general, au media de vârstă destul de scăzută, adică 37-38 de ani, avem şi o echipă de conducere destul de tânără, câţiva dintre dumnealor au lucrat şi în cadrul EMC Motru, deci au multă experienţă. De asemenea, vreau să spun că avem o înţelegere destul de bună şi vreau să mulţumesc pe această cale conducerii sindicatului, pentru că a avut capacitatea şi priceperea să cadă de acord că numai aşezându-ne la masa dialogului vom putea găsi soluţiile cele mai bune, pentru a scoate această carieră din impas. Într-adevăr, au fost câteva soluţii cu care ne putem mândri împreună.
R.: Daţi-ne câteva exemple de soluţii.
F. G.: Ca şi exemplu, una dintre soluţii a fost aceea de colaborare foarte bună, prin intermediul sindicatului, cu angajaţii care aveau gospodării ce trebuiau strămutate. Am beneficiat şi de sprijinul domnului director general Daniel Burlan, precum şi cel al domnului deputat Severus Militaru. De asemenea, sindicatul a sprijinit oamenii de câte ori au avut probleme, am reuşit, împreună, să organizăm Ziua Minerului şi, în general, ne înţelegem bine. Nu ne amestecăm unii peste treburile altora.
R.: În legătură cu cei care trebuie să cedeze case, terenuri, păduri, mai sunt probleme? Şi nu mă refer aici la salariaţi, ci în general.
F. G.: Deocamdată, pe termen scurt, EC Roşiuţa nu are probleme. Datorită faptului că s-a aprobat extinderea perimetrului de licenţă, noi suntem în tratative cu proprietarii din zona Runcurel. Mai sunt câteva situaţii de proprietari care nu au actele de moştenire făcute, nu au documente pentru proprietăţile pe care susţin că le-ar avea, dar, împreună cu domnul primar al comunei Mătăsari, Gheorghe Gaşpar, împreună cu domnul secretar şi cu întreg Consiliul Local, încercăm să rezolvăm problemele, bineînţeles în temeiul legal şi fără să defavorizăm pe niciunul dintre ei.
R.: În condiţiile în care vă extindeţi, se mai poate pune problema de disponibilizări?
F.G.: Aşa cum v-am spus şi mai înainte, noi ne gândim să ne extindem şi nu să restrângem activitatea. E drept că încă nu putem spune că această carieră este „deschisă”, ne-a ţinut foarte mult în loc nedeschiderea Ştiucanilor. Noi abia acum, cu excavatoarele 02- 04 din treptele înaintaşe ajungem spre limita de carieră. Abia de acum încolo putem spune că ne extindem, de disponibilizări eu consider că nu se poate vorbi. Consider că, prin avansarea haldei Potângu şi, mai departe, accelerarea depunerii pe vechea mină Ploştina, cred că este oportună redeschiderea Carierei Ploştina Sud şi, cu aceasta, rezolvăm, cred, o problemă socială a mineritului motrean. Cred că va fi o carieră de viitor, pe care şi Roşiuţa o va putea ajuta şi cu un excavator