În luna decembrie 2013, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie(IRES) a dat publicității un sondaj de opinie privind percepția românilor față de problemele de siguranță națională. Peste jumătate dintre români plasează în topul încrederii în domeniul Siguranței Naționale: Armata, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe.
Românii apreciază în mod deosebit faptul că în țara noastră este liniște din punctul de vedere al pericolului terorist, de exemplu, iar soldații români sunt apreciați pentru ce fac în diverse locuri de conflict ale lumii. În această cheie ar trebui citite rezultatele sondajului IRES publicat recent unde Armata, SRI și SIE beneficiază de încrederea crescută a peste jumătate dintre români. Probabil că aceste instituții sunt percepute pozitiv de către români și datorită faptului că în ultimii ani nu au fost asociate cu marea corupție sau cu scandalul politic, vorbim aici de cele mai stabile instituții din România în privința neamestecului politicului. Că analiza noastră este corectă ne-o demonstrează plasarea la mare distanță în încrederea populației a Agenției Naționale de Integritate, Poliției, Parchetul General și DNA.
La capitolul încredere în personalitățile publice care conduc aceste instituții asistăm la o inversare la vârf, Mircea Dușa-ministrul Apărării Naționale se plasează pe locul III(41%), fiind devansat de George Maior-directorul SRI(44%) și Teodor Meleșcanu-directorul SIE(52%). Deși pare mai degrabă conjuncturală, plasarea lui Teodor Meleșcanu foarte sus în încrederea populației se datorează atât managementului foarte bun impus la SIE cât și faptului că a plecat de curând din politică. Tânărul director al SRI, ambasadorul George Maior, reușește să se plaseze pe o poziție foarte bună împreună cu instituția pe care o conduce, o imagine similară cu cea a omologilor din țările dezvoltate ale Europei. Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale, face un scor bun pe această funcție deși nu este asociat în totalitate cu sectorul pe care îl conduce. Din nou, la distanță de peste zece procente se plasează Laura Codruța Kovesi-șeful DNA, procurorul general Tiberiu Nițu și Horia Georgescu-șeful ANI.
Remarcăm că aproape jumătate dintre participanții la studiul IRES apreciază că siguranța națională a României este destul de bună, în timp ce 9% cred că este foarte bună. Circa o treime (29%) dintre respondenți o califică drept destul de slabă, 13% cred că este foarte slabă.
Cutremurul este riscul pe care cei mai mulți respondenți (78%) îl indică drept unul de actualitate. Inflația și tulburările sociale sunt percepute în mare măsură (77%, respectiv 75%) drept riscuri pentru România. Alte riscuri pentru România percepute de către cei chestionați sunt: răpirile de persoane (52%), pandemiile (43%), falimentul de țară (41%), terorismul (35%), dictatura (34%) și agresiunea militară din partea unei mari puteri (30%).