Special

Politică

Istorie

Gorjul

Patrimoniu

Home » Istorie » Descoperiri și proiecte noi la Muzeul Județean Gorj

Descoperiri și proiecte noi la Muzeul Județean Gorj

Submitted by on 24 January 2014articol citit de 1,503 ori | No Comment

În anul 2013 s-au făcut noi descoperiri arheologice  la Bumbești Jiu. Cercetările arheologice preventive de la Bumbești, punctul Vârtop și Gară, au scos la iveală o serie de obiecte unicat în județul Gorj. S-a demarat un proiect care este direcţionat spre obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) pentru promovarea culelor din Oltenia, adevărate valori de patrimoniu.

Truditorii în ale istoriei de la Muzeul Județean au avut un an bun

Truditorii în ale istoriei de la Muzeul Județean au avut un an bun

La vreme de bilanț, trebuie spus că pentru slujitorii istoriei nu a fost un an rău. În domeniul arheologiei, acolo unde excelează de mulți ani istoricii gorjeni de la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, s-a descoperit în special ceramică de la diferite vase, vase provinciale romane, în special de la vase mari, de la chiupuri; de asemenea, au mai fost descoperite cărămizi şi ţigle romane, mare parte din ele fragmentare, cât şi o serie întreagă de obiecte unicat în județul Gorj, precum o fibulă tip genunchi sau un opaiţ care are ca inscripţie „armenii
De asemenea, Muzeul Judeţean Gorj a încheiat în acest an un parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului (INP). Scopul acestui demers este direcţionat spre obţinerea unei finanţări nerambursabile din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) pentru promovarea culelor din Oltenia, adevărate valori de patrimoniu. Unul dintre scopurile proiectului este acela de a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte starea de degradare în care se află aceste monumente istorice unice în lume. În judeţul Gorj, istoriografia vorbeşte de 24 de cule, din care astăzi, în forma originală, se mai păstrează doar trei: Cula Cornoiu de la Curtişoara, Cula Cioabă-Chintescu de la Şiacu şi Cula Crăsnaru de la Groşerea, comuna Aninoasa. Acestora li se poate adăuga casa-culă de la Glogova care s-a dezvoltat pe nucleul unei cule.

Comments are closed.