Cu mai multe luni în urmă, Serviciul Român de Informații (SRI) avertiza că România riscă să devină țintă pentru teroriști. Mai devreme decât ne-am fi dorit, informațiile s-au confirmat, în anul 2012 fiind dezactivate mai multe tentative de atac la adresa siguranței naționale a României, ultima chiar la sfârşitul săptămânii trecute. Și mai îngrijorătoare ni se pare amenințarea venită din partea șeicului Omar Bakri, un lider islamist, cel care ne consideră ținte și pe noi și pe bulgari iar la sud de Dunăre se știe ce s-a întâmplat.
Șeicul Omar Bakri, un important lider islamist, avertiza România și Bulgaria în urmă cu câteva săptămâni că au devenit ținte teroriste după sprijinirea cu trupe a războiului din Afganistan:
„Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă”, a mai spus şeicul amintit.
Pericol de Sărbători
De mai multe ori în acest an au venit avertizări dinspre SRI că România devine pe zi ce trece o țintă pentru diverse organizații teroriste. Lucrurile par să fie mai serioase decât o simplă amenințare în creștere de vreme ce potențialii teroriști au putut fi arestați în România. În condițiile în care în țările vecine nouă s-a ajuns la atentate, pericolul devine serios și în România.
Potrivit unui raport recent privind impactul terorismului în lume, se consideră că România este una dintre cele mai ferite ţări de ameninţările teroriste de pe planetă. România, împreună cu alte 31 de ţări, sunt locuri în care nu au avut loc ameninţări teroriste în 2011.
Din cele 158 de ţări, România a fost una din cele 31 care nu au prezentat niciun risc terorist între 2002 şi 2011 şi unde ameninţarea este percepută ca fiind foarte scăzută.
Ţările cu risc cel mai mare sunt Pakistanul, India şi Afganistanul, care deţin 12%, 11% şi 10% din incidentele înregistrate la nivel global în perioada 2002-2009. Thailanda, cu 5%, dar şi Filipine şi Rusia, cu 4% fiecare, sunt, de asemenea, printre ţările cu risc ridicat.
Doar că statisticile nu țin loc de siguranță națională. Periodic au început să răzbată informații în presă că lucrurile nu stau tocmai așa. Doi terorişti afgani au fost prinşi în România de structurile de securitate şi urmează să fie expulzaţi. Cei doi încercau să pună bazele, în ţara noastră, a unor puncte de sprijin pentru terorişti aflaţi în România şi în alte state cu trupe în Afganistan. Este vorba despre doi cetăţeni afgani intraţi în 2011 în ţara noastră prin reţele ilegale ce au fost supravegheați și prinși de SRI. Cei doi bărbați suspectați că sunt afiliați organizației teroriste Al Qaeda au fost prinși de Serviciul Român de Informații și expulzați din România. Curtea de Apel București a declarat indezirabili doi cetățeni străini pentru o perioadă de 15 ani. SRI în cooperare cu instituțiile din Sistemul Național pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului (SNPCT) a întreprins măsuri complexe de documentare a unor activități pregătitoare pentru comiterea de acțiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată Al-Qaida.
„S-a stabilit că aceștia asigurau suport pentru desfășurarea întregii operațiuni și erau considerați puncte de sprijin aflate sub coordonare externă. S-au obținut informații pentru faptul că aceștia încercau să coopteze persoane cunoscute ca susținători ai structurii jihadiste, care să acționeze împreună cu punctele de sprijin din România”, aflăm dintr-un comunicat înaintat presei de către SRI.
Terorist irakian la Bucureşti
În ultimele zile, un terorist irakian este reţinut de autorităţile române pentru că a încercat să asasineze un oficial al ambasadei Marii Britanii la Bucureşti. El a declarat poliţiştilor că a vrut să îşi răzbune familia omorâtă în timpul bombardamentelor din Irak.
Potrivit lui Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI, cetăţeanul irakian, rezident în Finlanda, se afla în România de la începutul lunii decembrie şi avea misiunea clară de a lichida un diplomat occidental. Bărbatul, de 38 de ani, a monitorizat, timp de câteva zile, parcul și zona de lângă Ambasada Marii Britanii şi a Irlandei de Nord, din Bucureşti. El închiriase un apartament în Capitală.
Autorităţile declară că e un caz atipic de terorist deoarece acesta nu avea asupra sa o bombă sau arme de foc, ci un cuţit de 22 de cm.”Acest cetăţean este cunoscut ca implicat în activităţi teroriste, are pregătire militară, având ca ţintă diplomaţi din Europa şi SUA. De când a intrat pe teritoriul României, a fost preluat de SRI şi am intervenit la timp pentru a opri atentatul”, se spune în informaţiile oferite de către SRI.
Informaţiile oferite de autorităţi vorbesc despre un adept al regimului Sadam Hussein care s-a deplasat pe teritoriul României in scopul săvârşirii de acte teroriste, respectiv cu intenţia de a comite infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale sau sănătății unor reprezentanți diplomatici ai Marii Britanii şi S.U.A. în Romania, în semn de protest față de acţiunile întreprinse de guvernele acestor state pe teritoriul statului irakian. Ajungem deci la concluzia că pericolul pentru România devine tot mai apropiat şi creşte datorită implicării României în misiuni de menţinere a păcii în Irak şi Afganistan.
Marea Britanie a fost al doilea contribuitor la efortul de război din Irak, atât în privinţa operaţiunilor aeriene, cât şi terestre.
Din 2004 până în prezent, 66 de persoane au fost declarate indezirabile pe teritoriul României. Potrivit lui Sorin Sava, în 2012, numărul persoanelor declarate indezirabile pe teritoriul României a ajuns la 17. Autorităţile române susţin că sunt pregătite să contracareze acţiunile teroriste care ar putea avea loc pe teritoriul României dar că nivelul de pericol rămâne acelaşi din perioada precedentă.