Rezultate slabe la simulările examenelor naționale în Gorj

Cu circa trei luni înainte de debutul examenelor naționale, elevii din Gorj sunt pregătiți doar pe jumătate pentru susținerea acestora. Rezultatele la simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului arată foarte rău la acest moment, Inspectoratul Școlar Județean Gorj demarând deja o serie de măsuri care să corecteze ce se mai poate până în vară. Disciplina care dă în continuare cele mai mari dificultăți atât liceenilor cât și viitorilor liceeni este Matematica, rezultatele arătând că circa o treime dintre elevi ar promova această probă acum.

Rezultatele de la simulare impun ore speciale de pregătire la disciplinele de examen
Rezultatele de la simulare impun ore speciale de pregătire la disciplinele de examen

Contestate de unii și apreciate de alții, simulările examenelor naționale au arătat la Gorj un nivel necorespunzător al pregătirii pentru mulți elevi. Semnalul de alarmă poate fi valorificat și ISJ Gorj a demarat un program în acest sens. Astfel, absolvenții de clasa a VIII-a și a XII-a vor avea în perioada următoare ore de pregătire specială și de consiliere pentru a susține cu succes examenele naționale din vară. Rezultatele au mai arătat cât de importantă era punerea în practică a acelor programe POSDRU anunțate pentru pregătirea elevilor care susțin aceste examene.

Matematica, dificultate majoră

Absolvenții de gimnaziu din acest an au serioase dificultăți în a trece cu succes proba de Matematică de la Evaluarea Națională. Cel puțin aceasta ar fi concluzia după centralizarea rezultatelor la simularea de la sfârșitul lunii februarie 2015.
Peste 1.800 de elevi au luat notă de trecere la simularea Evaluării Naţionale. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, numărul elevilor înscrişi la examen a fost de 3.758, la proba de la Limba şi literatura română fiind prezenţi 3.632 de şcolari, iar la Matematică 3.625 de elevi. La nivelul judeţului a fost înregistrat un procent de 48,09% de promovabilitate. La Limba română procentul este de 68,89%, iar la Matematică de 34,17%. Şapte elevi au obţinut nota 10 la proba de Limba Română, în vreme ce alţi 15 au luat nota maximă la Matematică.
Rezultatele au fost deja analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și în Consiliul Profesoral.

Mai bine la Bacalaureat

Elevii de clasele a XI-a și a XII-a au aflat săptămâna trecută ce au făcut la simularea Bacalaureatului, o parte dintre aceștia mai au un an să corecteze nereușita. În Gorj, doar aproximativ 30% dintre elevii de clasa a XI-a şi clasa a XII-a au reuşit să obţină medii peste 6 la simularea examenului maturităţii.
În perioada 2 – 6 martie, aproximativ 7000 de elevi de clasa a XI-a şi clasa a XII-a din judeţul Gorj au susţinut simularea probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat. Doar 2163 dintre aceştia au reuşit să obţină medii peste 6. Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la clasa a XI-a, unde doar 818 dintre cei 3182 de tineri evaluaţi au obţinut medii peste 6.
În ceea ce priveşte liceeni de clasa a XII-a, acolo unde rezultatele contează în circa trei luni pentru că ne arată nivelul de pregătire, 1345 dintre cei 3827 prezenţi la simulare au reuşit să obţină medii peste 6. La simularea primei probe scrise din cadrul examenului de Bacalaureat, cea de Limba şi literatura română, 3945 de elevi, 2328 de clasa a XII-a şi 1617 de clasa a XI-a, au luat note peste 5. La cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului, au reuşit să obţină note peste 5 un număr de 3112 elevi, 1719 de clasa a XII-a şi 1393 de clasa a XI-a. La simularea ultimei probe din cadrul examenului, proba la alegere a profilului şi specializării, au participat doar elevii de clasa a XII-a. La aceasta au obţinut note peste 5 un număr de 2097 de liceeni dintre cei 3639 evaluaţi. Notele obţinute de elevi la simularea Bacalaureatului nu vor fi trecute în catalog, dar rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral.
Elevii de clasa a XI-a mai au la dispoziţie un an de zile pentru a învăţa, însă cei de clasa a XII-a vor susţine examenul de Bacalaureat din lunile iunie-iulie 2015. Pentru a promova acest examen, tinerii trebuie să susţină probele de evaluare a competenţelor şi cele scrise.