A văzut de curând lumina tiparului un nou număr al revistei GRAIUL APELOR, publicație semestrială a elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești. În condiții grafice de excepție, revista este o surpriză plăcută pentru cei care vin în contact cu ea, mai ales că este accesibilă și electronic. Foarte multe materiale sunt dedicate Centenarului de elevii de la Cercul de Istorie ”Antonie Mogoș”. Revista reprezintă Gorjul la faza națională a Concursului Național al Revistelor Școlare 2018.
Revista GRAIUL APELOR apare din anul 2005 prin eforturile elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”. Treptat, aceasta a devenit o tribună de prezentare și pentru elevii și cadrele didactice din alte școli. Publicația este longevivă dacă ne gândim că alte publicații școlare cum au fost JURNAL 11, MURMURUL JILȚULUI, ECOU ș.a. nu au supraviețuit trecerii timpului și greutăților tranziției.
Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”, ne declara recent despre secretul reușitei: ”Revista școlii noastre apare într-un tiraj mare în fiecare an deoarece suntem ajutați de mai multe ong-uri. Secretul reușitei este că nu am schimbat echipa de cadre didactice, dacă elevii cresc și pleacă spre alte zări, profesorii rămân și aici mă gândesc la doamna profesoară Irina Mihaela Spineanu și Andrei Popete-Pătrașcu, oamenii prin mâna cărora trec toate materialele. Am reușit chiar să aducem lângă noi pe profesorul și publicistul Ion Elena, coordonatorul Cercului de Cultură Civică în unitatea noastră. Și mai este cu siguranță ceva, dorința celor mici-din școala noastră dar și din altele-de a se face remarcați. Cum competițiile școlare dedicate revistelor școlare sau micilor scriitori sunt tot mai palide și lipsite de relevanță, simpla publicare a unui material în paginile revistei devine un mare merit și o recunoaștere a valorii. ”
”GRAIUL APELOR este o poveste frumoasă-spune Ion Elena-scrisă deopotrivă de elevii și profesorii manageriați de domnul director Cornel Șomîcu. Ar fi multe de spus privind lipsa de implicare a factorilor de decizie, la Bălești se scriu povești frumoase iar elevii de aici ies de pe băncile școlii mai împliniți sufletește. Revista a devenit o oază de cultură școlară reprezentativă pentru Gorjul, am aici în vedere elevii de la Școlile Gimnaziale ”Alexandru Ștefulescu” și ”Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu, pe cei de la Schela dar și de la Bălești, Ceauru și Cornești. Le urez succes în continuare și la cât mai multe numere scoase pentru minte, inimă și suflet!”