Rețetă găluşte de brânză la cuptor

galuste-cu-branzaIngrediente:

250 g apă
60 g unt sau untură
150 g făină
4 ouă
2 linguri brânză
sare
piper
Pentru sos:
1 lingură unt
2 linguri făină
2 ceşti lapte
2 linguri brânză rasă
sare.

Preparare:

Se pun într-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un vârf de cuţit de sare. Când dau în clocot se toarnă făina, toată odată, şi se amestecă bine până se desprinde aluatul de pe cratiţă.
Se dă la o parte, se mai amestecă puţin şi când s-a mai răcorit, se adaugă pe rând ouăle. Compoziţia nu trebuie să fie prea moale. Se pune puţin piper şi brânză rasă.
Se pregăteşte o cratiţă cu apă clocotită şi sare, se ia cu linguriţa din compoziţie şi se dă drumul găluştelor în apă. Se fierb la foc mic cam 20 de minute, să nu se sfărâme. Între timp se pregăteşte sosul. Se prăjeşte o lingură bună de făină într-o lingură de unt, se stinge cu lapte şi se face un sos potrivit de legat. Se pune sare şi, după ce s-a mai răcorit, două linguri de brânză rasă. Se aşează găluştele într-o formă cu puţin unt, se toarnă sosul deasupra, se presară brânză şi se dă la cuptor la foc potrivit, o jumătate de oră.