Proiect internațional

Loading

proiect-internationalPartea a doua a proiectului „Calea Cărții – Calea culturii, dezvoltării, prieteniei”, finanțat din Fondul Bilateral la Nivel Național din cadrul Granturilor SEE şi Norvegiene 2009-2014, a continuat la Târgu-Jiu în perioada 4 – 7 octombrie 2015, când partenerii norvegieni de la International Organization for Democracy and Human Rights IODHR – Norway ne-au vizitat la noi acasă.
Prima zi a vizitei a coincis, cum nu se poate mai bine, cu Festivalul Toamnei, adică o bogată zi a recoltei „revărsată” din prea-plinul Pieței mari și în centrul orașului. Luni, 5 octombrie, Demostene Olariu, președintele IODHR – Norway și doamna Violeta Strună, vicepreședinta aceleiași organizații, au făcut o vizită la Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, unde s-au identificat teme de interes comune ce vor fi abordate în proiectele viitoare: traduceri literare din și în limba norvegiană, dar și din limba română, editarea de materiale de promovare a obiectivelor turistice din zonă în limba norvegiană ș.a. Sediul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” a fost următoarea oprire pentru oaspeții noștri, prilej pentru a discuta din nou despre moștenirea artistică lăsată de Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu și despre posibilitățile de a o face cunoscută și în nordul continentului. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Muzeului de Artă și a Muzeului Județean de Istorie.
Ultima zi a vizitei partenerilor norvegieni a debutat cu o vizită la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, iar după-amiaza au petrecut-o împreună cu beneficiarii Centrului Christian din Târgu-Jiu, persoane cu dizabilități care nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere al creativității, în comparație cu persoanele sănătoase.