(Re)întoarcerea la lectură

Sub genericul „(Re)întoarcerea la lectură” câţiva elevi şi profesori de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au demarat în urmă cu  o lună de zile o amplă campanie de conştientizare a rolului şi locului pe care lectura ar trebui să îl ocupe în viaţa tinerilor, dar nu numai.

Elevii de la CNET vor să ne demonstreze că gustul pentru citit nu a dispărut
Elevii de la CNET vor să ne demonstreze că gustul pentru citit nu a dispărut

Durata Proiectul „(Re)întoarcerea la lectură” va fi de şase luni, cu două etape distincte (16 ianuarie 2012 – 7 aprilie 2012 şi 23 aprilie – 22 iunie 2012) şi va curpinde: lansări de carte, concursuri literare, lecturi publice, concurs de bloguri literare, vizite de documentare, colocvii şi expoziţii de carte. Profesorul Andrei Popete- Pătraşcu, împreună cu elevii iniţiatori ai proiectului, vor organiza aşadar mai multe acţiuni prin care să promoveze reîntoarcerea la lectură şi importanţa acesteia în rândul tinerilor.

Lansări de cărți și reviste, bloguri…
Până în prezent, în cadrul acestei campanii, au fost organizate o serie de acţiuni, precum „Săptămâna Caragiale”, au fost realizate afişe format A3, s-au distribuite pliante şi au fost postate pe internet materiale video. Un număr de 345 de elevi au răspuns la o serie de întrebări despre importanţa cititului în cadrul unui chestionar, „ale cărui rezultate, unele aşteptate, altele surprinzătoare, au furnizat o serie de informaţii despre felul în care elevii de la colegiul nostru percep în linii generale rolul şi locul lecturii”, ne-a declarat profesorul Andrei Popete- Pătraşcu. Vor urma şi alte acţiuni de conştientizare a rolului şi importanţei lecturii, eleva Andreea Denisa Vlădulescu (clasa a X-a) îşi va lansa cel de-al doilea volum de versuri intitulat „Cu planeta în cer”, după ce anul trecut, în 2011, aceasta a debutat editorial, propunând iubitorilor de poezie volumul „Emoţiile unei bule de acid”, apărut în condiţii grafice deosebite la Editura Contrafort din Craiova, iar eleva Diana Bîzoc (clasa a XI-a) va debuta editorial cu volumul de poezii „La ţărmul pleoapei”. De asemenea prof. dr. Zenovie Cârlugea, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Filologic din România – Filiala Gorj, va organiza în data de 15 februarie 2011, Colocviile Revistei „Porta-MĂIASTRA”, iar în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, prof. Andrei Popete-Pătraşcu va organiza un concurs de bloguri literare realizate de liceenii gorjeni.

Importanţa lecturii
Despre importanţa demersului de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, ne-a vorbit şi unul dintre elevii de aici, Florin-Gabriel Trancău, care deşi este elev în clasa a X-a, la profilul matematică-informatică, este de părere că „lectura nu presupune doar informaţii, ci ea este menită să îmbogăţească vocabularul celui ce o parcurge pentru a-i uşura modul de comunicare cu cei din jur. Prin lectură cunoşti lumea şi propriul eu, deoarece lecturând, putem să vedem lumea şi din alte perspective şi, de ce nu, să ne autoevaluăm propria persoană găsind astfel avantaje sau defecte pe care le putem remedia. Campania „(Re)întoarcere la lectură” are ca scop stimularea tinerilor pentru lectură,  care astăzi este uşor dată la o parte, lucru deloc firesc deoarece lectura ar trebui să reprezinte un lucru de bază în viaţa oricărui tânăr.”
Este important ca elevii să înţeleagă rolul pe care cartea îl joacă în formarea propriei persoane. Avem nevoie de astfel de campanii „inteligibile”, reîntoarcerea la lectură fiind unul din factorii esenţiali în reconfigurarea priorităţilor tinerilor de astăzi.
„Societatea spre care tindem trebuie să aibă cetăţeni receptivi, cu o gândire liberă, lipsită de constrângeri, toleranţi şi informaţi. Pentru formarea acestor cetăţeni este nevoie de un puternic sistem educaţional care să transmită aceste valori. Pe lângă învăţarea propriu-zisă, este nevoie de înţelegerea şi însuşirea acestor valori. Dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să începem cu cei tineri, iar prin acest proiect-campanie, intitulat „(Re)întoarcerea la lectură”, ne propunem să promovăm lectura, în principal, în rândul elevilor colegiului nostru, dar şi al altor categorii social-profesionale care conştientizează importanţa acestui demers”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Nichifor, director al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu.