Periodic, dar din ce în ce mai des, apar inițiative din diverse direcții de a reglementa sau a încorseta presa că să joace cum vor unii, fie că vorbim de politicieni, autorități de toate categoriile sau zona din ce în ce mai tenebroasă a unor ONG-uri finanțate netransparent și cu obiective oculte. Atunci când aceste inițiative apar transparent, chiar dacă sunt de neacceptat, mai treacă meargă, dar acum avem planuri mai mult sau mai puțin oculte care stabilesc ele ce știri nu ar fi reale și pun la index anumite publicații. Care este scopul? Foarte simplu, nu informarea cetățenilor de vreme ce nu le lași puterea de a discerne, ci disperarea unor entități care nu reușesc să manipuleze pe români în masă critică din pricina ratingului scăzut. Cu alte cuvinte, știrile de tip corporativ și fără emoție nu au trecere la români iar dacă postul X nu poate fi urcat peste 1% rating atunci să le coborâm pe cele de 7-10% sub 1% prin diverse manevre și forțarea unor companii să nu își mai facă publicitate pe canalele respective. Nu știu dacă situația respectivă este de competența Consiliului Concurenței dar oare patronii lor străini se vor mulțumi cu profituri mai mici în România?
În țara multor posibilități și a multor neputințe, tot ce este venit de afară este bun iar tot ce este românesc este prost și eventual trebuie distrus, inclusiv de autorități. Ca să vedeți ce înseamnă intimidarea presei cu patronat românesc, scandalul produselor contrafăcute de la noi a fost aproape inexistent în mass-media românească în timp ce în Polonia și Cehia este subiect național. De ce ar trebui românii să afle că le sunt încălcate drepturile zilnic? Pe aceleași canale care cică ar avea știri corecte, acelea care au spus că în februarie au fost pe străzi milioane de români de ar trebui să căutăm mitingiști și prin țările vecine, nu vom găsi niciodată problemele românilor-sărăcie, salarii mici, șomaj ș.a.-ci doar ale companiilor care ar da faliment dacă se crește salariul minim, pentru ca noi să rămânem cea mai ieftină forță de muncă din Europa.
Astfel de știri care apar doar pe anumite canale media-televiziuni, radiouri, site-uri-trebuie să dispară pentru că deranjează patronatul mai mult sau mai puțin ocult și ”cozile de topor” din România. O armată de informaticieni vor lucra ”gratis” să indexeze știrile care nu convin, adică cele care spun ceva. Din fericire, Internetul este o imensitate și este greu să îngrădești această libertate a omului contemporan. Întrebarea care se pune este de ce se încearcă și, mai ales, cine finanțează pe IT-iști, atenție aceia care au fost scutiți de statul român de taxe și impozite pe salarii, ca să facă o asemenea muncă titanică? Toată această pledoarie nu înseamnă că în România nu circulă știre false-avem acum cazul aplicației lui Moise Guran-dar în locul propriului discernământ să lăsăm pe alții să hotărască pentru noi?