Punem lacătul pe ţară?

Loading

Cornel ŞomâcuDin momentul tragediei de la Colectiv lucrurile în România au luat-o razna la propriu. Că avem un nou guvern, că avem un Parlament de yes-meni, sunt cele mai mici probleme pentru biata ţărişoară, instituţiile statului s-au hotărât să-şi facă datoria. Din nefericire, nu pe rând ci toate odată, România arătând acum ca spitalul de nebuni. Cum ar fi altfel când suntem foarte aproape ca să punem lacătul pe ţară, aproximativ 600 de instituţii publice doar din Gorj nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu şi vorbim aici de primării, şcoli, spitale, case de cultură şi cămine culturale. De la ISU Gorj aflăm că doar 155 de instituţii publice, din totalul de 729 care funcţionează pe raza judeţului, deţin autorizaţie de securitate la incendiu.
Dacă aici este de înţeles emoţia după evenimentele din Bucureşti şi faptul că pompierii nu mai sunt dispuşi să tolereze nimic, alte instituţii-Poliţia Sanitară, DSV, OPC. ITM şi multe altele s-au năpustit în teritoriu cu sute de controale, mai ales în instituţiile publice. Până la urmă tot răul spre bine, vom trăi într-o legalitate exemplară, dar dacă se constată probleme ar trebui să cadă capetele directorilor de la deconcentratele respective. Într-o ţară normală în momentul când ai multe amenzi într-un domeniu, nu e vorba de eficienţă, ci tocmai contrariul şi mai ales acum când la modă sunt tehnocraţii şefii politici ar trebui să plece. Nu ar fi însă de mirare să vedem contrariul, ca liderii la amenzi să fie confundaţi cu managerii de succes…
La Gorj lucrurile par deja să fi scăpat de sub control de vreme ce singura sală de spectacole din Târgu-Jiu a fost închisă din motive de securitate la incendiu. Lăsând la o parte întrebarea cum a funcţionat această instituţie în ultimul sfert de veac şi cine e vinovat că toţi ne-am riscat viaţa acolo, credem că riscăm să sărim peste cal. Înţelegem că normativele mai dure au apărut după 2006, cei apăruţi după această dată trebuie să le respecte de…ieri dacă nu au făcut-o deja. Ceilalţi, dacă vom cădea de acord că trebuie să ne încadrăm în aceiaşi parametrii, trebuie să aibă o perioadă de conformare de 1-5 ani şi să funcţioneze. Aşa ar trebui într-o ţară europeană! Altfel închidem tot, primării, şcoli, spitale, case de cultură şi cămine culturale, şi aşteptăm…mintea românului de pe urmă. Înţeleg că România nu dispune de câteva miliarde de euro pentru aceste investiţii!