Piroşti din aluat dospit

Loading

reteta-pirosti-aluat-dospitIngrediente:

500 g făină
30 g drojdie
1 lingură zahăr
lapte
1 ou
1 lingură unt
1 linguriţă rasă de sare.

Preparare:

Se cerne într-un vas făina şi se face loc la mijloc. Separat se face o plămădeală din drojdie, o lingură de zahăr, ½ ceaşcă de lapte călduţ şi un pumn de făină. Se lasă la cald să crească. Când plămădeala a crescut, se răstoarnă în vasul cu făină, se adaugă oul, sarea, o lingură de unt sau de untură şi atâta lapte călduţ, cât să se obţină un aluat potrivit de tare. Se frământă bine până ce aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Se lasă la cald să crească, după ce s-a presărat deasupra puţină făină. Când a crescut, se răstoarnă pe masa de aluat presărată cu făină, se împarte în două şi se întind pe rând foile groase de un deget. Se taie forme rotunde de mărimea unui pahar, se pune umplutură, se îndoaie în două, strângând bine marginile între degete, astfel încât muchia să rămână deasupra, iar cele două capete se întorc dedesubt. Se lasă să crească pe un şervet presărat cu făină şi se coc apoi la cuptor, la foc potrivit, sau se prăjesc în untură multă, foarte fierbinte. Umplutura pentru piroşti poate fi pregătită cu carne, brânză, ciuperci, piure de cartofi amestecat cu ceapă prăjită, creier etc.