La început de an, principalul partid de opoziţie se confruntă cu o dilema existenţială. Va exista o presiune pentru organizarea unui congres, după ce partidul a pierdut, din nou, alegerile. Peste maxim 2-3 luni, acest congres se va organiza. Tema va fi cum poate supravieţui PSD în opoziţie şi care sunt soluţiile prin care poate câstiga următoarele alegeri din 2012 şi 2014. Cine va răspunde mai pragmatic şi mai fezabil la aceste întrebări, va câştiga.
Haideţi să ne gândim puţin cine ar putea fi candidaţii pentru funcţia de preşedinte al PSD:
1. Mircea Geoană, preşedintele în funcţie.
Va aborda alegerile interne din partid din postura de pierzător al alegerilor prezidenţiale şi simbol al responsabilităţii pentru neparticiparea PSD la guvernare. Va fi susţinut de PSD Bucureşti prin Marian Vanghelie dar şi de alte organizaţii precum PSD Olt (Ioan Toma), Galaţi (Dan Nica), sau Teleorman (Liviu Dragnea). Cel mai probabil, va pierde aceste alegeri şi va deveni o figură secundară în partid. Geoană şi-a jucat ultima carte la aceste alegeri prezidenţiale şi nu mai este un lider de viitor pentru partid. Revenirea sa ar putea însemna portofoliul de externe, dacă PSD va recâştiga alegerile parlamentare în 2012, dar nu cred că va putea mai mult de atât.
2. Cristian Diaconescu, fostul ministru de externe.
Are o imagine bună şi este susţinut de Miron Mitrea şi, probabil, de ceea ce purta denumirea de „grupul de la Cluj”, adică Vasile Dâncu sau Ioan Rus. În ultima perioadă şi-au tatonat apropierea de Sorin Oprescu şi alţi foşti psd – işti de marcă nemulţumiţi în perioada Geoană. Poate recrea speranţa reformării PSD, dar, până la urmă, politica se face cu bani, iar banii nu îi aduc băieţi precum , ci cei precum Marian Oprişan, baronul de Vrancea, care va activa, probabil, sub steagul său. Are cele mai mari şanse să câştige alegerile, pentru că vine de pe poziţia de figură proaspătă (fresh), dar nu cred că poate fi un lider puternic, sau, cel puţin, va dura o bună perioadă până să se legitimeze ca atare, sau să se impună. Un alt avantaj al său este că nu se ştie dacă va vrea în opoziţie sau chiar la putere, ambele variante fiind deschise în cazul său. Poate adună în jurul său mulţi din cei care nu vor, dintr-un motiv sau altul, să meargă pe mâna lui Geoană, sau a lui….
3. Adrian Năstase, fostul preşedinte al partidului.
Fostul premier a fost o voce activă a PSD în toţi aceşti ani şi îşi doreşte de mult timp să revină în prim-planul partidului pe care l-a adus până la cote de 38-40% în perioada 2000-2004. Poate readună în jurul său o bună parte din cei care îşi amintesc de prosperitatea proprie din mandatul său. Va reprezenta, însă, opţiunea fermă pentru opoziţie şi rămânerea PSD în afara guvernării încă doi ani. Mulţi din cei care fac parte din PSD-ul de azi nici nu vor să audă de politică în afara administraţiei, aşa că aici va avea un dezavantaj. Cu toate acestea, este cel mai experimentat şi cel mai bun politician dintre toţi, primii doi fiindu-i miniştri în perioada mandatului său de premier (Diaconescu fiind chiar secretar de stat până în 2003). Atuul lui rămâne forţa proprie şi apropierea de anumite zone economice puternice, care ar putea să îl susţină din nou. Dezavantajul îl reprezintă imaginea creată în perioada 2004-2007 şi lipsa de capacitate în mobilizarea „lupilor tineri” ai partidului.
Partidul pericol, similarele anterioare şi alinierea
Un pericol pentru PSD îl reprezintă faptul că un alt partid de centru-stânga va apărea pe scena politică, acesta fiind Uniunea Naţională pentru Progresul României, care va fi condus de Gabriel Oprea, liderul grupului independenţilor din Parlament. PSD a mai trecut prin experienţe similare de-a lungul istoriei sale: putem aminti desprinderea FSN-ului lui Petre Roman, de FDSN şi, mai actual, desprinderea Alianţei pentru România (ApR) din PDSR sub conducerea lui Teodor Meleşcanu. Cu toate acestea, PSD va rămâne principalul partid de stânga, însă cota ar putea să îi scadă, până la 20%, mai ales acum, când nu mai are resurse pentru primari. În următoarea perioadă, PSD şi PNL vor avea scoruri electorale similare, în opţiunea electoratului, după stabilizarea electoratului care susţine puterea în acest an, după fenomenul clasic de aliniere în spatele câştigătorului.
Cine credeţi că va fi noul preşedinte al PSD?