În perioada 11-15 iunie 2015, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” și Fundația Cultural Științifică ”Gheorghe Magheru” au organizat ultima întâlnire a proiectului ”A new Entrans ”. Proiectul a cuprins parteneri din Spania, Germania, Turcia și Ungaria pentru gorjeni. S-au prezentat rețete de bune practici în ceea ce privește integrarea persoanelor defavorizate, provenind din rândul minorităților, sau din alte grupuri cu risc sporit de discriminare.
Întâlnirea din România a presupus un program complex și cu foarte mulți invitați de marcă. Printre invitații care au contribuit la succesul întâlnirii prin calitatea temelor de dezbatere propuse s-au numărat Romeo Chiriac, director general AJOFM Gorj, reprezentanți ai Ascociației Psihologilor Gorjeni și Ramona Jivulescu, coordonatoarea mediatorilor pentru romi.
Participanții au fost foarte interesați de rolul AJOFM și de modul în care aceasta se implică în rezolvarea problemelor persoanelor provenite din grupuri vulnerabile, de activitățile derulate de mediatorii pentru romi, precum și de proiectele cu finanțare europeană vizând asigurarea formării pentru persoanele provenite din grupuri vulnerabile derulate de APSG.
Puterea exemplului
Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, ne-a declarat cu acest prilej: ”Un real interes a stârnit vizita participanților în comuna Telești, sat Buduhala la centrul patronat de organizațiile germane Agape.de, AI Cuza Heidelberg și Agape Gorj coordonate de Josef Herlo și Christine Weittman. Aici, participanții au avut bucuria să-i observe la lucru pe tinerii din sat care sub îndrumarea unor meșteri populari deprindeau tainele unor meserii tradiționale dar pe cale de dispariție. De asemenea, o mare surpriză pentru aceaștia a fost să-l întâlnească chiar pe domnul Herlo care împreună de domnii profesori Cristian Gîrdu și Gheorghe Schintee realizau o vizită de monitorizare în cadrul centrului. Participanții au fost impresionați să audă că produsele realizate de elevi sunt apoi vândute în țări europene și că astfel aceștia pe lângă faptul că învață o meserie care îî ține departe de tentațiile străzii au oportunitatea să obțină un mic sprijin financiar care să-i ajute să-și continue studiile. În această vizită participanții au fost însoțiți de primarul Romulus Bîldea și de membri ai Consiliului Local Telești care au prezentat posibilitățile de dezvoltare ale localității și care au manifestat interesul în viitoare colaborări.”
La finalul activităților, participanții au avut o zi dedicată acțiunilor culturale, în care au putut vizita Biserica Monument istoric din Telești unde preotul Cătălin Popescu a pregătit o serie de materiale inedite, mănăstirile Crasna, Mănăstirea Polovragi, Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj, Ansamblu ”Constantin Brâncuși” de la Târgu-Jiu ș.a.
Dintre concluziile cele mai relevante creionate la finalul întâlnirii pe lângă aprecierile legate de calitatea participanților și a dezbaterilor se remarcă interesul acestora pentru efectuarea unor vacanțe în localități din județul Gorj, dar și o posibilă viitoare colaborare între Școala Gimnazială Telești și o școală spaniolă.