Proiect Erasmus+ ,,European Healthy Lifestyle’’ la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”

Loading

                              

În perioada 7-11 octombrie  2019, Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”  Bălești, a găzduit partenerii din proiectul multinational Erasmus+ ”European Healthy Lifestyle”, profesori si elevi din Franța,Reunion,Italia  și Polonia. La activitățile proiectului au participat 31 de oaspeți străini și echipa din România. Elevii și profesorii din străinătate au fost încântați de cele văzute în România, în special de patrimoniul Brâncuși.

După cum ne-a declarat profesorul Cornel Șomîcu, coordonatorul proiectului din partea României, a fost vorba de un program foarte dens în cele cinci zile de vizită. ”Toți cei implicați au participat la activitățile proiectului, au vizitat unitățile școlare din comună și s-au întâlnit cu primarul comunei, domnul Mădălin Ungureanu, cu doamna inspector școlar general, Marcela Mrejeru, cu domnul viceprimar al municipiului Tg-Jiu, Adrian Tudor. Tot acum s-a organizat și inaugurarea unei grădinițe construite cu fonduri europene pentru preșcolarii din comună. Tematica ședințelor de lucru a fost: prezentarea unor ferme din zonă prin intermediul unor filme realizate  de elevi; realizarea unei sere internaționale dar și realizarea unui meniu multinational.”

Activitățile proiectului

Prima activitate din România s-a numit ”Interviu Raport”  sub forma unor  filme de scurt metraj,  cu subtitrare in limba engleză , referitor  la fermele  vizitate  în cadrul perioadei de pregătire  a activităților cerute în cadrul proiectului. Elevii și profesorii din țările participante în proiect au vizitat ferme cu  produse locale ce promovează  hrana sănătoasă.  Elevii din Bălești  au vizitat cu o săptămână înainte  o ferma agricolă specializată în cultivarea porumbului  și  o fermă de legume. În interviu   elevii  noștri au povestit ce au văzut  și au învățat  în legătură cu însămânțarea,plantarea ,cultivarea și îngrijirea porumbului si legumelor ,în câmp și în seră.

Gradina multinațională a fost  tema ce a cuprins  o serie de  activități : prezentările power point a diferitelor semințe ce au fost aduse de partenerii de proiect pentru a fi puse în seră  de la Școala  din Cornești ,destinată activităților de grădinărit. Activitatile  de diseminare  cu  lucrări scrise și discuțiile de  la școală  au fost urmate de activități practice propriu-zise.

 Meniul Multinațional, a fost o temă ce a început cu prezentările power point a diferitelor preparate necesare în meniul zilnic al fiecarui om ,pentru a avea un stil de viață sanatos.Astfel,  partenerii din Polonia au avut de pregătit micul dejun,Italia gustări și băuturi, România pranzul, Reunion desertul, Franta a avut de pregătit cina. Activitățile de diseminare s-au efectuat în scris la școală  cât  și practic prin activitățile propriu-zise  care s-au desfășurat la un restaurant local.

În ultimele două zile din săptămână ,joi si vineri ,partenerii  din proiect ,elevii si profesorii noștri  au  fost în drumeție  la Turnu Severin , Orșova unde s-au bucurat de o croazieră pe Dunăre cu bărcile cu motor . Au vizitat Cetatea Medievala ,au vazut statuia lui Decebal de la Mraconia  pe Dunare si au  mers la pas prin Baile Herculane . Ultima zi pe Transalpina s-au bucurat de priveliștea minunată a peisajelor , de mioarele si ciobanii care le-au ieșit în cale într-un mod neașteptat.

Urmatoarele mobilități se vor desfășura în perioada  de 2 martie-6 martie 2020  in Reunion iar ultima mobilitate va fi in Franta in perioada   27 aprilie-1 mai 2020.