Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti a organizat, în 19 februarie a.c., proiectul educaţional judeţean „Constantin Brâncuşi-omul şi opera”. Manifestarea a beneficiat de suportul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, CJRAE Gorj, Serviciului Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale, Societăţii de Ştiinţe Istorice, filiala Gorj, Asociaţiei ŞCOALA GORJEANĂ şi Fotoclub CNET.
Una din manifestările aflate în Calendarul de activităţi extraşcolare 2015-2016 al ISJ Gorj şi dedicate marcării a 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi s-a derulat în comuna Băleşti. Elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” au fost gazdele unor invitaţi importanţi: prof. Ion Elena-CJRAE Gorj; prof. Ion Hobeanu-Serviciul Judeţean Gorj al Arhivelor Naţionale; prof. Dorel Şorop-Societatea de Ştiinţe Istorice, filiala Gorj şi membrii ai Fotoclubului CNET, unii dintre aceştia fiind foşti elevi ai şcolii.
Din partea Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş” şi-au adus o contribuţie importantă la derularea activităţilor profesorii Dumitru Firoiu, Elena Năgăra, Felicia Constantinescu, Raluca Dan, Mirabela Dogaru, Violeta Ilin, Georgiana Tulugea, Luminiţa Voicu ş.a. Elevii au întocmit referate (gimnaziu) şi desene (învăţământ primar) referitoare la tematica anunţată. Cornel Şomîcu, directorul Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”, ne-a declarat referitor la manifestări: „Şcoala noastră organizează în fiecare an şcolar o serie de astfel de activităţi menite să familiarizeze elevii cu problematica marcată. În acest an încărcătura emoţională şi ştiinţifică a fost mai mare deoarece ne-am înscris şi noi în suita de manifestări menite să marcheze cei 140 de ani de ani scurşi de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Comunicările invitaţilor au fost coroborate cu imagini de arhivă ale marelui sculptor în atelierul lui de la Paris sau din vremea când a ridicat Ansamblul de la Târgu-Jiu. Metoda foto-voice are un deosebit succes la generaţiile actuale iar noi o aplicăm din plin la Băleşti.”
Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobița Gorjului și a decedat la 16 martie 1957 la Paris. Unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, cu opere care se vând și astăzi cu zeci de milioane de dolari, Constantin Brâncuși este foarte cunoscut în toată lumea. Cu siguranță, ansamblul operelor de la Târgu-Jiu constituie cel mai amplu proiect brâncușian, asta și datorită conjuncturii istorice, și poate fi văzut ca o moștenire peste veacuri pentru conaționalii săi.