Profesorii au ieșit în stradă la Târgu-Jiu

Loading

Circa  200 de profesori și alți salariați din învățământul gorjean au pichetat joi, 14 februarie, Prefectura Gorj. Timp de o oră, dascălii gorjeni și-au expus doleanțele, au ascultat muzică patriotică și s-au arătat convinși să multiplice protestele dacă vor fi ignorați de autorități. O delegație a celor două sindicate afiliate FSLI a fost primită de prefectul Ciprian Florescu.

Sindicatele din învăţământul gorjean au organizat o  pichetare la Instituţia Prefectului între orele 13:00-14:00 în ziua de 14 februarie a.c. Liderii sindicali spun că principala nemulţumire a dascălilor pleacă de la nerespectarea înțelegerii privind acordarea sumelor câștigate de aceștia în instanță. ”Am organizat astăzi  o acțiune de pichetare a sediului Prefecturii, având în vedere situația creată și nemulțumirile cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar și nedidactic în ceea ce privește respectarea acordului care l-au semnat primul ministru, cu ministrul Finanțelor, al Educației, al Muncii cu federațiile sindicale din învățământ, prin care se obligau că până la data de 31 ianuarie să ne dea restanțele la sentințele judecătorești și plata dobânzii pentru sumele pe care nu le-au plătit”, a declarat Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ  Gorj.

Profesorii gorjeni sunt nemulțumiți  și de calculul sporurilor. Spun că aceste bonusuri sunt calculate la nivelul salariului din decembrie 2016, în condiţiile în care în acord era prevăzut să se calculeze la salariul aflat în plată. ”Prin ordonanţa 114, și în 2019 cuantumul sporurilor va fi același din decembrie 2018. Ori, noi, în decembrie 2018, sporurile le aveam calculate la decembrie 2016”, a precizat Elvis Istudorescu, vicepreședinte USLI Gorj.

Liderii sindicali spun că sunt 13 comune care nu au achitat naveta cadrelor didactice. O altă revendicare are legătură cu sporul de suprasolicitare neuropsihică, în cuantum de 10% din salariul de bază. Profesorii consideră că acesta este acordat discriminatoriu, doar personalului didactic de predare, personalul de conducere și didactic auxiliar fiind exceptat.

Constantin Huică a sintetizat în fața presei: „Nemulţumirile s-au acumulat în decursul timpului, nemulţumiri din cauza neajunsurilor cu care se confruntă sistemul de învăţământ, în primul rând cadrele didactice şi tot personalul din învăţământ. În primul rând este dezbaterea cu proiectul de buget pentru anul 2019, nici în acest an nu se respectă legea pentru a avea 6% din produsul intern brut şi toate acestea conduc la un cost standard per elev scăzut, ceea ce duce la subfinanţarea sistemului de învăţământ, care atrage toate neajunsurile de aici. Mai mult, avem un acord încheiat în şedinţa solemnă a Guvernului, din data 1 decembrie, în care s-au angajat că vor respecta câteva doleanţe ale sindicatelor şi aş începe în primul rând cu plata sentinţelor judecătoreşti. Avem sporul de neuropsihic, care, conform legii 153, trebuia acordat tuturor cadrelor didactice, nu s-a acordat decât pentru profesorii de predare, personalul de conducere, personalul auxiliar nebeneficiind de astfel de sporuri’.

Sindicaliștii din Educația Gorjului spun că protestele ar putea continua dacă nu se vor rezolva doleanțele.