Primarul comunei Săcelu, Ion Voica, e cercetat de poliţişti pentru furt calificat şi abuz în funcţie. Acesta spune, însă, că nu a făcut altceva decât să confişte topurile de bilete ce urmau să fie vândute turiştilor la intrarea pe plaja din Staţiunea Săcelu, pe motiv că se făcea evaziune, acestea nefiind înseriate.
Sâmbătă, 18 iunie 2011, la ora 8.40, şeful Centrului de Recuperare şi Perfecţionare a Forţei de Muncă Săcelu, Nicolae Rotaru, a sesizat poliţiştii din localitate despre faptul că primarul localităţii, Ion Voica, s-a prezentat la poarta de intrare la bazinele cu ape minerale ale Staţiunii Săcelu, aflată în subordinea centrului şi a luat de la angajaţi topurile de bilete pe care aceştia urmau să le vândă turiştilor. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, inspector principal Daniel Tică, acuzaţia se confirmă, primarul fiind acum cercetat de Poliţia Novaci, sub supravegherea procurorilor, pentru acuzaţiile de furt şi abuz în funcţie.
Primarul vorbeşte de „confiscare”
Primarul Ion Voica recunoaşte că a luat biletele, dar spune că a făcut asta perfect legal: „În calitate de autoritate publică, am confiscat biletele de la angajaţii lui Nicolae Rotaru, pentru că acesta face evaziune fiscală. Erau, de fapt, nişte simple bonuri de masă pe care ei le vindeau ca bilete de intrare pe plajă, neînseriate, deci e clar că banii urmau să intre în nişte buzunare şi nu în casieria unităţii. Dar lui Rotaru nu-i face nimeni nimic, pentru că poliţiştii din Săcelu mănâncă toată ziua la el, toţi care ar trebui să vadă ce face Rotaru, poliţie economică, gardă financiară, mănâncă la el, pleacă cu plasele pline şi îl lasă în pace. Am predat biletele la poliţie, aşa că ce spun eu e dovedit.”
Rotaru dezminte
Nicolae Rotaru declară că nimic din ceea ce spune primarul nu e adevărat: „Nu e nimic adevărat. Biletele de intrarea pe plajă sunt înseriate, eliberate legal din casierie, iar banii încasaţi pe ele se întorc în casierie. Se poate vedea foarte simplu, pentru că topurile de bilete luate de Voica se află, acum la poliţie.”
Pentru a lămuri problema, am solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, pentru a afla dacă biletele erau sau nu înseriate, dar nu am primit nici o informaţie, întrucât ancheta este abia la început. Surse neoficiale din poliţie spun, însă, că biletele „confiscate” de primarul Ion Voica ar fi înseriate, aşa cum spune Nicolae Rotaru, iar dacă acest lucru se va confirma, acuzaţia lui Voica de evaziune fiscală pică. Iar dacă organele de anchetă vor concluziona că primarul se face vinovat de furt calificat şi abuz în funcţie, acesta riscă o pedeapsă cu închisoarea între 3 şi 15 ani. Iar riscul este cu atât mai mare, cu cât primarul comunei Săcelu mai este cercetat penal sau judecat în alte dosare aflate în diverse stadii, cel mai avansat datorându-se uciderii şi vătămării din culpă, urmate de părăsirea locului accidentului.
Conflict vechi
Conflictul dintre Ion Voica şi Nicolae Rotaru a ţinut, de mai multe ori, prima pagină a ziarelor, aceştia certându-se pe parcări, pe intrarea în staţiune- unde fiecare are taxa lui, pe apă şi aşa mai departe. Fiecare, însă, are argumentele sale ca să se considere îndreptăţit să facă ceea ce face. Mai mult, primarul e hotărât să ia staţiunea, pentru ca de fondurile care se încasează de la turişti să beneficieze localitatea. El spune că fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia, care a cumpărat-o de la OJT Gorj, în primul rând, nu avea voie să se înscrie la licitaţie. În al doilea rând, acesta spune că certificatul de atestare a proprietăţii s-a dat pentru Gorjul SA, deci OJT-ul nici nu avea voie să vândă, pentru că nu era proprietar. Ce e sigur, e faptul că, de-a lungul anilor, între părţi şi chiar persoane fizice s-au derulat mai multe procese, iar Voica e convins că, în final, dreptatea va fi de partea sa, iar localitatea Săcelu va prelua staţiunea. La rândul său, Nicolae Rotaru spune că, dacă există staţiunea, e meritul SNLO, urmaşul CNLO ca proprietar, pentru că a fost declarată staţiune de interes local, anual întocmindu-se documentaţie şi plătindu-se o taxă.
Puterea miraculoasă a apelor minerale şi a nămolului de la Săcelu sunt cunoscute de peste 2000 de ani, aici romanii construind băi pentru tratarea bolilor.