Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, acuză Statul Român de abuz faţă de asiguraţii sistemului de sănătate. Acesta a fost nevoit să plătească din fondurile de urgenţă ale primăriei asigurarea pe şase luni a unui „copil al străzii”, pentru că spitalele refuză să-l primească, deşi riscă să-i fie amputat un picior. Şi asta pentru că n-are, aşa cum prevede legea, cel puţin cinci ani de când cotizează.
Haralambie Ciorobea din comuna Bustuchin riscă să rămână fără un picior, dacă nu primeşte imediat îngrijiri medicale, dar spitalele nu-l primesc, pentru că îi lipsesc şase luni de asigurare. Astfel, în loc să beneficieze de drepturile de asigurat al sistemului de sănătate din România, el a ajuns la mila Primăriei Bustuchin, care i-a acordat un ajutor de urgenţă, să-şi plătească cotizaţia, ca să împlinească cinci ani de asigurare, cum prevede legea. Şi aşa, însă, medicii îl pasează de colo- colo, probabil pentru că e copil al străzii şi n-are bani de şpăgi.
Haralambie are acum 31 de ani şi s-a născut în satul Pojaru al comunei Bustuchin, dar a rămas pe drumuri , în urma înţelegerilor cu familia. Primăria i-a dat o locuinţă socială, iar pentru că nu-şi găsea loc de muncă l-a înscris la ajutorul social, în schimbul muncii pe care acesta o prestează în folosul comunităţii. Când credea şi el că are o viaţă mai liniştită, a suferit un accident, în timp ce mergea în sat cu ziua, să mai câştige un bănuţ, rănindu-se cu un fier beton, iar acum are piciorul drept cianozat, medicul de familie care l-a examinat spunând că riscă să-i fie amputat dacă nu primeşte urgent îngrijiri medicale de specialitate.
De trei ori „abuz”
Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, spune că e un adevărat abuz ceea ce se întâmplă, mai ales că şi acum, după ce Primăria i-a dat bani să-şi plătească lunile lipsă de asigurare, spitalul din Craiova refuză să-l primească: ”E un abuz al Statului Român faţă de asiguraţi. Timp de patru ani jumătate, i-am plătit noi acestui tânăr de la primărie asigurarea, pentru că a beneficiat de ajutor social, i-am dat adeverinţă pentru spital, dar ni s-a spus că n-are cinci ani în cap, aşa că nu are dreptul. I-am dat un ajutor de urgenţă de 600 de lei, pentru că riscă să-i fie amputat piciorul dacă nu e primit urgent la Craiova, a plătit şi asigurarea pentru cele şase luni, dar nici aşa nu l-au primit. Am rugat o cunoştinţă de acolo să-l mai ţină, până om reuşi să-l internăm, dar nu înţeleg de ce e nevoie de intervenţii pentru un asigurat. Nici spitalul de la Cărbuneşti n-a vrut să-l ţină decât două zile, după care l-a scos afară. Ce face Statul Român pentru aceşti oameni? „
Oana Mateescu, medic din Craiova care a ieşit din sistemul sanitar, acţionând în prezent în cadrul societăţii civile, îi dă dreptate lui Ciocea: „E un grav abuz din partea Statului Român să nu acorde servicii medicale asiguraţilor, decât dacă au cinci ani de contribuţie neîntreruptă.”
Tot abuz numesc şi reprezentanţii societăţilor de asigurări această lege, care nu există de azi de ieri, dar acum statul s-a hotărât să o aplice cu stricteţe, pentru a strânge cât mai mulţi bani de la contribuabili. Iată ce ne-a declarat unul dintre ei, sub protecţia anonimatului: „noi, societăţile de asigurări, indiferent de felul de asigurare, acordăm despăgubiri, dacă e cazul, din momentul semnării contractului, chiar dacă omul a apucat să cotizeze o singură lună”. I
Iar ca o ultimă aberaţie impusă de casele de asigurări, nu primesc asiguraţi noi, care nu lucrează, dar vor să-şi plătească cotizaţia ca să beneficieze de asigurări de sănătate, decât dacă plătesc pentru ultimii cinci ani, cu penalităţile aferente, ca şi cum ar fi fost înscrişi dar nu şi-au plătit dările la stat.