Am mari îndoieli, dacă e să-mi spun eu părerea, în ceea ce priveşte restructurările anunţare la nivelul administraţiilor publice locale. Ba mai mult, afirm că nu se vor face deloc. Altfel, de ce mai vorbim de descentralizare, dacă noi, primarii, cei care am adus voturile şi pentru cei de la centru, trebuie să facem ce ne spun ei. Nu e normal ca Guvernul să stabilească ce se face cu bugetele locale, mai ales că salariile angajaţilor din primării se plătesc din taxele şi impozitele locale, nu din alte fonduri. Eu cred, însă, că situaţia se va schimba, o dată cu venirea lui Vasile Blaga la cârma Ministerului Administraţiei şi Internelor. Se va face, în sfârşit, descentralizarea despre care se tot vorbeşte, mai ales că o treime dintre primari sunt PD-L-işti, iar presiunea locală e foarte mare asupra Guvernului. Un rol în povestea asta îl are şi presa, pentru că se vehiculează, mereu, termenul de „bugetari”, înţelegându-se că este vorba despre angajaţi plătiţi din bugetul de stat, doar că angajaţii din primării nu sunt plătiţi din acei bani.
Oricum, la noi, la Primăria Motru, nu sunt probleme. Avem dreptul la 72 de posturi în aparatul propriu al primarului, dacă se va aplica restructurarea, iar noi avem 68 de angajaţi. Peste numărul lor, în prezent mai avem 15 posturi vacante, care sunt finanţate, în măsura realizării bugetului, aşa cum ne permite legea. Dacă sunt bani, fondurile respective sunt împărţite angajaţilor, ca bonificaţii, dacă nu sunt, nu se împart. De exemplu, în 2008 s-au dat, în 2009 nu.
Oricum, organigrama nu am făcut-o eu, primarul, de capul meu. În funcţie de gradul localităţii, există o organigramă tip, care stabileşte numărul de angajaţi ai primăriei, în funcţie de numărul de locuitori. De exemplu, Motru este municipiu de gradul II şi prevedea un anumit număr de angajaţi. El rămâne la fel, cu acelaşi număr de locuitori, doar că organigrama tip se va schimba şi va prevedea mai puţini angajaţi. Revin, însă şi precizez că eu, personal, afirm că nu se vor face restructurări.