Preşedintele altfel

Loading

Cornel ŞomâcuPotrivit unor sondaje mai mult sau mai puţin valide, preşedintele Klaus Iohannis a pierdut într-un an şi ceva de conducere a ţării jumătate din popularitatea pe care a avut-o la momentul alegerilor. O cădere spectaculoasă dar pe deplin explicabilă având în vedere că a venit surprinzător la Cotroceni iar în primul an de mandat a făcut câteva alegeri cel puţin neinspirate, de la echipa de consilieri la concediile prelungite şi de la gesturile spectaculoase-gen aruncarea paltonului pe capota maşinii-la o rigiditate structurală în relaţia cu cetăţenii, inclusiv de pe Facebook. Dar principala greşeală, indiferent dacă ea a fost dictată din afara ţării sau de interesele liberalilor din ţară, a fost înlăturarea guvernului Ponta. Din acel moment preşedintele încasează toate bâlbâielile tehnocraţilor şi şi-a ostilizat şi o parte din electoratul liberal după ce pe cel social-democrat nu l-a avut niciodată.
În aceste condiţii, o campanie de presă de dimensiuni uriaşe care a început să îl toace sistematic dă roade în fiecare zi deşi nu este nici pe departe un preşedinte atât de slab pe cât ne lasă să înţelegem fanii băsişti deghizaţi în deontologi şi presă independentă. Deocamdată e greu de anticipat unde se doreşte să ducă această campanie anti-Iohannis, deoarece alegerile prezidenţiale se vor desfăşua abia în 2019, dar cu siguranţă are legătură cu anul electoral şi cu faptul că preşedintele ar putea să nu facă şi alţi paşi în favoarea liberalilor. Poate că aici este şi cheia atacurilor anti-prezidenţiale, lipsa de determinare în a merge mai departe cu gesturile favorabile liberalilor sau altor structuri interesante.Cine crede că s-ar putea să ne înşelăm să observe faptul că atacurile şi aşa-zisele dezvăluiri vin din presa nefavorabilă PSD, acest partid având, cu excepţia lui Victor Ponta, o poziţie mai degrabă favorabilă Puterii.
Şi totuşi, cu ce a greşit Iohannis într-un mod atât de dramatic? Răspunsul firesc este că preşedintele s-a ţinut, aşa cum a spus şi în campanie, departe de răfuielile politice dâmboviţene-cel puţin la nivel vizibil-iar pe parte externă chiar a performat. Iohannis a mers într-un an în mai multe ţări decât Băsescu în 10 ani, rămâne să vedem dacă a mai făcut şi altceva decât turism. Până la urmă cei care îl privesc pe Iohannis ca pe Băsescu o să fie dezamăgiţi dar titularul Cotroceniului nu este vinovat de nimic. Ar trebui să ne obişnuim cu acest mod de a face politică şi poate am fi făcut-o dacă nu ar fi cerut că vrea Guvernul lui, cerere care acum îl erodează iremediabil. Cum poate fi salvat Iohannis? Prin alegeri corecte şi mai ales printr-un guvern legitim! S-ar putea ca tocmai acest lucru să nu poată să ni-l dea!