Ponta cere CEO finalizarea lucrărilor neterminate

Loading

Lucrările care stau neterminate de ani de zile în localitățile afectate de minerit, precum vetre de sat, terenuri ce trebuie redate în circuitul agricol, drumuri, alimentări cu apă, sedii administrative, biserici, etc,  vor trebui finalizate urgent de Complexul Energetic Oltenia și predate autorităților publice locale pe raza cărora se află. Aceasta și alte măsuri au fost impuse CEO de primul ministru Victor Ponta, iar Consiliul Județean Gorj, împreună cu primăriile și specialiști ai Complexului au trecut la treabă pentru stabilirea de termene clare pentru terminarea tuturor lucrărilor.

Pe principiul „Aceeași Mărie cu altă pălărie”, Halda Valea Mânăsturii și-a schimbat proprietarul, trecând de la SNLO la CEU, dar a rămas neredată în circuitul agricol
Pe principiul „Aceeași Mărie cu altă pălărie”, Halda Valea Mânăsturii și-a schimbat proprietarul, trecând de la SNLO la CEU, dar a rămas neredată în circuitul agricol

Zeci de lucrări stau neterminate în diverse zone ale județului, deși unitățile miniere care au afectat comunitățile prin excavațiile de carieră s-au angajat, prin contract să le facă. Este vorba despre drumuri distruse și nerefăcute, halde de sterile care au fost abandonate și de ani întregi trebuiau redate în circuitul agricol și apoi predate proprietarilor, așa cum prevede legea, alimentări cu apă acolo unde au secat fântânile prin ruperea pânzei de apă freatică și alte multe lucrări începute și neterminate. O dată cu înființarea Complexului Energetic Oltenia, primul ministru Victor Ponta a cerut acestei noi entități, care a preluat activul și pasivul Societății Naționale a Lignitului Oltenia și a complexurilor energetice Rovinari, Turceni și Craiova, să termine ce au început acestea din urmă. Pentru asta, s-a constituit o comisie mixtă formată din specialişti ai Diviziei Miniere – CEO, consilieri ai Consiliului Județean Gorj şi reprezentanţi ai localităților care au terenuri afectate de exploatările miniere şi care în baza unui program stabilit va vizita toate aceste locaţii şi va stabilii măsurile necesare în vederea dinamizării procesului de reabilitare şi reconstrucţie ecologică a terenurilor. Până la această dată au fost inventariate obiectivele din localităţile: Negomir, Fărcăşesti, Săcelu, Roşia de Amaradia și Cătunele.

La Cătunele, multe restanțe

Lucrările inventariate și care nu au fost finalizate până în prezent, deși termenele promise inițial au trecut demult sunt următoarele în comuna Cătunele: refacerea drumurilor și a podețelor pe vechile  amplasamente  înainte de a se forma halda Valea Mănăstirii; decolmatarea  canalului de haldă de la baza hălzii; împădurirea taluzurilor hălzii pentru a evita alunecările- în special în partea cu râul Motru; sprijin pentru a măsura şi parcela halda în vederea punerii în posesie a cetăţenilor; redarea în regim de urgenţă a terenurilor în circuit agricol; executarea unui foraj de cercetare geologică pentru  identificarea nivelului hidrostatic și suplimentarea volumului de apă pentru reţeaua potabilă.
Primarul comunei Cătunele, Florinel Țuilă, spune, însă, că s-au tot făcut promisiuni, de câte ori se apropiau anii electorali și speră ca, măcar de data asta, să nu fie vorba tot despre așa ceva: „M-am săturat de promisiuni și de programe cu termene care nu se respectă. Noi nu vom accepta să luăm halda Valea Mânăstirii dacă nu sunt realizate toate lucrările, iar dacă voi constata că nu vor fi alocate sumele necesare în bugetul anului viitor al CEO, pentru terminarea lucrărilor, nu mai aștept și dau în judecată compania.”

La Negomir, drum în lucru

În comuna Negomir, cea mai importantă problemă este drumul DJ 674B Rovinari- Negomir, a cărui construcție a început, dar nu s-a terminat, iar locuitorii comunei parcurg, de ani de zile, distanța între cele două localități pentru a merge să-și rezolve problemele pe care nu le pot rezolva la ei în comună pe un drum industrial al Carierei Roșia.  Asta pentru că fostul drum județean a fost înghițit de carieră, iar cel nou pe care cariera trebuia să-l reconstruiască nu e gata.  Primarul comunei Negomir, Ion Gruescu, este, însă, încrezător, că de data asta se va rezolva problema: „Drumul nu este al nostru, pentru că fiind drum județean este al Consiliului Județan Gorj. E drept că cei mai afectați sunt locuitorii comunei noastre, mai ales că drumul industrial pe care se circulă acum este deteriorat, dar cred că nu va mai dura mult și problema se va rezolva, pentru că se lucrează în forță.”

Roșia de Amaradia, în expectativă

Primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, e sceptic în ceea ce privește lucrările pe care CEO le are de făcut pentru refacerea zonelor afectate de exploatările miniere. Acesta spune că haldele părăsite stau de mult timp, fără ca cineva să fi făcut vreo lucrare de redare în circuitul agricol: „Eu n-am auzit să se fi făcut vreo lucrare în Roșia de Amaradia , așa cum prevede legea, adică modelare, cultivare cu culturi speciale pentru refacerea solului feritil și altele de genul ăsta. Mă tem că e vorba doar despre promisiuni electorale, că vine campania. În orice caz, la noi în comună sunt 500 de hectare de teren afectat de minerit, din care 200 de hectare de teren, aproximativ, sunt ocupate cu halde, iar eu nu am de gând să le iau în primire până nu le aduc cei de la complex în starea prevăzută de lege, mai ales că a apărut în presă că ar fi vorba ca lucrările să fie predate neterminate unităților administrativ teritoriale. Să vedem ce primar ar fi de acord să le ia așa și cu ce bani le-ar face singur.”