Excavator „șomer” la Roșia de Amaradia

Loading

Un excavator de la cariera Seciurile- Ruget, comuna Roșia de Amaradia, stă de o săptămână, pentru că nu mai are front de lucru, iar 400 de angajați din zonă riscă să rămână fără locuri de muncă, în maxim un an. Primarul comunei, Liviu Cotojman, spune că soluția este cariera Bustuchin, a cărei redeschidere s-a aprobat de un an, prin hotărâre de guvern, dar în loc să se aplice, conducerea exploatării a început negocierile cu localnicii, pentru a expropria terenuri spre Berbești- Vâlcea, excavatorul urmând să plece pe șenile în județul vecin.

Excavatorul de la Seciurile- Ruget nu mai are de lucru de o săptămână
Excavatorul de la Seciurile- Ruget nu mai are de lucru de o săptămână

În Roșia de Amaradia sunt trei excavatoare: unul care stă de nouă ani în conservare în cariera Bustuchin- Seciuri aflată în conservare și ea și care trebuie retehnologizat, unul care mai are front de lucru pentru un an și cel care nu mai lucrează de o săptămână. Primarul Liviu Corojman spune că acest din urmă excavator ar avea de parcurs doar un km pentru a ajunge la cariera care are aprobare pentru redeschidere și astfel s-ar crea și front de lucru și ar fi salvate și locurile de muncă ale angajaților din comună. Cu toate acestea, soluția aleasă de conducerea explatării e cu totul alta, după spusele primarului: „Au fost chemați oamenii la primărie care au terenuri în drumul spre Berbești pe care urmează să-l parcurgă excavatorul și mie mi s-a cerut să-i conving să accepte să fie expropriați de terenurile pe care le au, pentru ca să se creeze drumul excavatorului spre exploatarea Berbești. Mi s-a spus că, oricum, dacă oamenii nu vor fi de acord, excavatorul va fi demontat și mutat bucată cu bucată, așa că tot va pleca în Vâlcea. Eu nu înțeleg de ce nu este dus la Bustuchin- Seciuri, pentru că acolo sunt toate aprobările de redeschidere a carierei, iar distanța e doar de un km.”

Temeri

Liviu Cotojman declara anul trecut că are informații că există firme private care vor să facă exploatare în cariera Bustuchin- Seciuri și că intenționează să transporte cărbunele cu mașinile, fapt cu care nu este de acord, pentru că drumurile, care sunt destul de deteriorate în prezent, ar fi distruse în totalitate. Mai mult, acesta spune că e de preferat ca localnicii să rămână angajați la o companie de stat, care este mult mai sigură, mai ales că redeschiderea carierie aflată acum în conservare ar asigura locuri de muncă în zonă pentru încă 20 de ani de acum înainte.