Petre Ciungu, o viață dedicată studiului și predării matematicii

Loading

La jumătatea  săptămânii trecute, prof. dr. Petre Ciungu a lansat un număr de trei cărţi de matematică în amfiteatrul de la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu”, liceu pe care îl conduce de peste un deceniu. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui numeros public, pe lângă prietenii apropiaţi participând la eveniment elevi, cadre didactice, manageri de şcoli, reprezentanţi ai UCB, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, oameni politici ş.a. După propria mărturisire, Petre Ciungu a depăşit cifra de 20 de apariţii editoriale.

Petre Ciungu a lansat trei cărti de matematică în amfiteatrul CCVM
Petre Ciungu a lansat trei cărti de matematică în amfiteatrul CCVM

Pe 9 martie 2011, profesorul Petre Ciungu şi-a aşteptat prietenii nu cu cele 44 de pahare ci oferindu-le trei apariţii editoriale apreciate la superlativ de specialişti. Cele trei cărţi se intitulează ”Studiul comparativ al unei clase de funcţii structurate algebric şi topologic”,  ”Trinomul de gradul al II-ea … şi altfel” şi ” Minime şi maxime în matematica elementară” şi au apărut la editura ”Academica Brâncuşi” coordonată de prof. univ. dr. Gheorghe Gămăneci. Evenimentul desfăşurat în amfiteatrul de la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” a fost onorat de un numeros public. Fiind vorba de cărţi de matematică extrem de necesare pentru cei interesaţi dar mai puţin interesante pentru cititorul de presă o să vă oferim opiniile unor specialişti.

Aprecierile specialiştilor
Prof. univ. dr. Gheorghe Gămăneci-cancelarul UCB-”Ne-am simţit onoraţi să publicăm aceste trei lucrări de unul dintre cei mai importanţi profesori de matematică din învăţământul preuniversitar. În afara faptului că între coperţiile acestor cărţi întâlnim o muncă titanică, rezultatul este foarte util deopotrivă elevilor şi studenţilor dar şi cadrelor didactice de specialitate. Îl felicităm pe domnul profesor pentru aceste apariţii şi îl aşteptăm şi cu altele în anii următori.”
Profesor Justin Sebastian Paralescu-inspector şcolar general al judeţului Gorj-”Ne aflăm la o sărbătoare dedicată matematicii, un regal marcat de trei apariţii editoriale foarte interesante. Pentru specialişti acestea sunt extrem de bine venite şi mă bucur că au văzut acum lumina tiparului. Îl cunosc pe domnul profesor Petre Ciungu de când eram elev, îl apreciez ca şi coleg dar şi ca manager de şcoală. Cred că graţie unor asemenea contribuţii ştiinţifice, matematica este mai puţin aridă şi rămâne un domeniu în care poţi să experimentezi, să cauţi mereu noi căi de rezolvare ale bornelor din această ştiinţă”.
Conf. univ. dr.  Vasile Lupulescu-UCB-”Mă bucur că domnul profesor găseşte în continuare timp să scrie şi să publice, este de admirat în toate posturile pe care îl găsim, profesor, manager, autor de cărţi şi manuale şi nu în ultimul rând, colegul de totdeauna. Petre Ciungu ar fi găsit oricând uşa deschisă spre învăţământul universitar dar a preferat să rămână profesor de liceu dar cu preocupări şi rezolvări dintre cele mai reuşite. Recomand cu căldură aceste lucrări şi sper să urmeze şi altele.”

Din Târgu-Jiu în Maroc şi înapoi
A fost o seară de poveste în care amfitrionul manifestării a depănat amintiri. Cele mai interesante s-au referit la perioada petrecută ca profesor de matematică în Maroc dar şi la perioada studenţiei. Ajutat de foştii colegi Vasile Lupulescu şi Valeriu Drulă, Petre Ciungu ne-a oferit imaginea unui tânăr rebel în facultate care deşi avea rezultate foarte bune la matematică s-ar fi dorit medic sau actor, sau poate a fost doar o poveste.
”Mi-am dorit de foarte mult timp-a spus Petre Ciungu-să am parte de o asemenea seară unde să strâng lângă mine prieteni dragi şi oameni de care mă leagă ceva. M-am bucurat când domnul Viorel Gârbaciu mi-a confirmat că şi matematica este un act de cultură. E viaţa unui om pusă în faţa dumneavoastră nu din raţiuni de orgoliu nemăsurat, e doar destinul unui om care a ştiut să meargă mereu înainte. Dacă vreţi, una din aceste cărţi este scrisă în Maroc dar pe atunci se putea publica foarte greu. Alta are o poveste foarte interesantă, cel care trebuia să o publice m-a lăsat fără manuscris aşa că a trebuit să o iau de la capăt. Mă bucur că am reuşit şi, cu siguranţă, nu mă voi opri aici! Matematica a fost şi este pentru mine nu doar o profesie, ci un mod de viaţă.”

3 Comments on “Petre Ciungu, o viață dedicată studiului și predării matematicii”

  1. As spune mai degraba o viață dedicată şcolii, pentru ca in afara studiului şi predării matematicii, domnul profesor s-a implicat activ in activitatea manageriala a liceului, obtinand rezultate remarcabile in acest sens.
    Felicitari domnule director!

  2. Da, Petre Ciungu a ramas un profesor adevarat. Mai bine ca a ales sa ramana in invatamantul preuniversitar alaturi de elevii sai si nu s-a manjit si vandut pentru bani precum Lupulescu si Gamaneci. Felicitari domnule director!

  3. o viata de director calduta si somnoroasa
    cu toti mafiotii si cu toate culorile, ca ramanul nostru impartial!!!
    mîndrie de dascal pesionabil…

Comments are closed.